Александър и неговият свят

август 09 2022

Тригодишният Александър расте в своето семейство, заедно с братчето си близнак, а в помощ на родителите се включва и бабата. При първата среща със семейството в края на 2021, тримата дълго разказват и щрих след щрих очертават пред нас картина, изпълнена с притеснения и тревога за малкото момче.

Ежедневието на Александър преминава под непрекъснатите грижи на майката и бабата. Момченцето не говори, въпреки че разбира кратки и ясни инструкции, на които реагира избирателно. С дни играе на едни и същи игри, с едни и същи играчки. Обича да гледа детски филмчета, радва се на песничките, но вниманието му се задържа върху тях за кратко. Двете жени споделят, че Алекс плаче често, дори без видима причина, трудно спи, както през деня, така и нощем. Той отхвърля всеки опит да бъде прегърнат, не търси и дори избягва контакт с брат си или с възрастен, играе си сам. Все още пие вода от биберон, не се храни и облича самостоятелно, използва памперс.

Нямаше място за колебание – включихме Александър в полудневната грижа на Дневен център „Развитие“, където с него започнаха работа специален педагог, логопед и психолог „Ранно детско развитие“.

Едно от основните неща, с които започна работата ни с Алекс, беше да го приучим да спазва правила, да съблюдава границите на другите, да следва режима в общата зала на Дневния център. Той започна да спазва времето за закуска, а напредъка в създаването на хигиенни навици и подреждането на играчки донесе радост. Ден след ден момчето все по-спокойно започна да се включва в груповите занимания и социализиращите дейности – рисуване с пръсти, изработване на мартенички, апликиране на картички, боядисване на великденски яйца.

Индивидуалните занимания специалистите ни провеждат с много търпение и внимание. Сензорните занятия и игри започнаха да предизвикват интереса на детето. Детето харесва сесиите в сензорна стая: наблюдава водната кула и задържа вниманието за по-дълго време върху нея. Обича да се оглежда в огледалото. Стъпките по сензорната пътека, в началото плахи и неуверени, играта с въбриращата възглавница, играта на сапунени балони – всичко това събужда сетивата на Алекс и отваря врата към нов и непознат свят.

Индивидуалните сесии със специален педагог и логопед също дават насърчителен резултат. Александър е активен – тича, скача, катери се, хвърля играчките и бръмчи с уста, но все по-често започва да реагира на ясни вербални инструкции и се заиграва за повече време с една играчка.

След няколко месеца работа с момчето, той започна да установява взаимоотношения на сътрудничество със специалиста ни в позната за него дейност. Вече поздравява, като подава ръка и все по-смело и по-дълго установява контакт с очи. Сред любимите му игри са тези за фината моторика – редене на кубчета в кула, сглобяване на влакче, нанизване на рингове, намиране на дребни предмети в купа от леща, боб, натискане на бутони с различен цвят.

От дете, чийто свят беше изцяло затворен дори за родителите му, днес Александър постепенно прави първите си опити да общува със заобикалящата го среда. Прави първите си плахи стъпки да се свърже с други хора, да комуникира, да се изразява. Нашите специалисти продължават работата с момченцето, насърчени и от родителите, които отбелязват всяка малка промяна като свой празник.

Екипът на Дневния център фокусира усилията си за развиване и утвърждаване на уменията на момчето за разбиране и адекватна реакция на прости инструкции, за затвърждаване и надграждане на взаймодействието с възрастен в играта, за подпомагане и подобряване на игровите умения и натрупване на пасивен речников запас. Всичко това дава възможност на Александър да опознава и да общува със света около себе си и да споделя своя собствен свят, а на родителите му – да са все по-спокойни и уверени в грижата си за него.

Благодарение на финансирането по проекта „Силен старт за децата със специфични потребности“, част от кампанията „Избери, за да помогнеш“ 2021 на Райфайзанбанк България ЕАД (сега KBC Банк България), работата на специалистите ни с Александър и с десетки други деца с трудности в развитието продължава и дава своите резултати. Само за първите 6 месеца на 2022 в Дневния център 34 деца в ранна възраст са получили стимулираща развитийна грижа чрез индивидуални сесии и групови занимания.

Тринадесетото издание на кампанията „Избери, за да помогнеш“ подкрепи проекта „Силен старт за децата със специфични потребности“ на фондация „За Нашите Деца“, наред с още 14 значими каузи социални, културни и здравни каузи.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.