fbpx

Аз говоря, ти говориш, Андрей говори – история за сърдечната подкрепа на логопеда

юни 22 2022

Всеки родител очаква с умиление и нетърпение първите изречени думички от своята рожба. Това е невероятно специален момент, какъвто е и този на първите стъпки, на първата хапка твърда храна, на първото „Обичам ви, мамо и тате!”. Но нещата в живота не винаги протичат гладко. И макар да е проговорило едно дете, речта също невинаги е гладка. И за него е повече от трудно да произнесе спокойно, с равен тон и интонация заветното „Обичам ви, мамо и тате”, без да заекне. Точно такъв е случаят на Андрей. Той има на кого да каже „Обичам те!”. У дома е гледан с много любов, внимание и отношение. Той говори, но със сериозно нарушение в свободния поток на говора и с деформирана плавност на речта.

Андрей е на 8 години и заеква. Заекването започва още когато е на 3 и изговаря и първите си думички. Обикновено, появата на заекване в ранна детска възраст, не е сериозен проблем и повод за притеснения. В повечето случаи то отшумява в периода между 5 и 6-годишна възраст, тъй като тогава детето се научава да координира лицевите си мускули, с които се изговарят различни звуци. Ако това обаче не се случи, заекване в по-напреднала възраст изисква специализирана подкрепа и помощ. Те са повече от необходими и жизненоважни за развитието на деца като Андрей. Причината е, че заекването може да повлияе негативно не само върху самооценката им, но и върху писането, защото то е свързано и с дефекта на артикулацията. Експертите са на мнение, че детското заекване е редно да се овладее с професионално съдействие по възможност преди училищната възраст, за да се подсигури естествения и нормалния ход на детското образование.

За съжаление, родителите на Андрей се свързва с екипа на „Фондация за нашите деца” сравнително късно, когато той е втори клас. Но това не само, че не ни спира да вложим усилията, опита и експертизата си в разрешаването на неговия проблем, а напротив – мотивира ни да се постараем и работим още по-усърдно. За целта назначаваме един от най-големите си експерти в детската логопедия, Таня Иванова. Тя се захваща веднага с Андрей.

На първата им среща установява, че детето не просто заеква и има проблеми с изразяването, но и по време на говорене проявява тежки дихателни и клонични спазми. В 90% от случаите речта на Андрей е накъсана. Ясно се вижда неговото разочарование от собствения си дефект. Но това разочарование определено не поражда отчаяния. Напротив – след като Таня Иванова назначава специална терапия за детето, то видимо се хваща за нея като удавник за сламка. Андрей участва с всички сили, мотивация и желания в провежданите сесии с нашия логопед. Не по-малко отзивчива и решителна е неговата майка. Тя се включва активно в терапията, като Таня Иванова назначава специални дихателни и фонационни упражнения за провеждане в домашна обстановка.

Андрей е еднакво старателен и у дома, и на сесиите в специализирания логопедичен кабинет. Той е стриктен, упорит, старае се и се бори – и за себе си, и за родителите си, които вярват в него. Още по-силно в него вярва Таня Иванова. Тя е не по-малко щастлива от мама и тате, когато Андрей видимо показва прогрес. Бавно, малко по малко, момчето започва да налага сам контрол върху собственото си заекване. Първите резултати идват бързо и това е неизбежно. Андрей вече диша правилно, научил се е да говори бавно, но ясно. С всяка следваща сесия или упражнение момчето постига поредната си победа в битката срещу заекването. А когато печелиш битка след битка, победата е неизбежна.

Днес, Андрей разполага с напълно автоматизирана и плавна реч. Заекването е в миналото. Неговото разочарование от самия себе си го няма също. Андрей е доволен и щастлив. А ние се надяваме, че е и горд от себе си. Защото ние сме горди с него и неговите собствени постижения в преодоляването на собствения си недостатък.

Програма за редовни дарения

Ре:дарител

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.