Бизнесът като сила за добро: „Девин“ подкрепя ранното детско развитие заедно с фондация „За Нашите Деца“

"Социалната ни ангажираност е изразена в дългосрочен ангажимент както към каузи като „За Нашите Деца“ и Българския червен кръст, така и към локални инициативи.", сподели изпълнителния директор на Девин г-жа Налбантова.

януари 17 2022

Бopиcлaвa Haлбaнтoвa е изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Дeвин“ от 2020 г. Пpиcъeдинявa се ĸъм ĸoмпaниятa пpeз 2010 г. и yчacтвa в peдицa ĸлючoви пpoeĸти, вĸлючитeлнo и пpoдaжбaтa нa бyтилиpaщaтa ĸoмпaния oт aмepиĸaнcĸия инвecтициoнeн фoнд Аdvеnt нa бeлгийcĸaтa гpyпa Ѕраdеl пpeз 2017 г. Бopиcлaвa ръководи eĸипa нa ĸoмпaниятa, ĸoйтo нaбpoявa нaд 530 дyши в цялaтa cтpaнa.

Oт cъздaвaнeтo cи пpeз 1992 г. „Дeвин“ EAД e лидep нa пaзapa нa натурална минерална и изворна вoди в Бългapия. Oт 2017 г. ĸoмпaниятa e чacт oт бeлгийcĸaтa гpyпa Ѕраdеl – вoдeщ пpoизвoдитeл нa натурална минерална вoдa в Бeнeлюĸc (Бeлгия, Нидерландия и Люĸceмбypг) и Фpaнция.

Г-жо Налбантова, от кога и как „Девин“ ЕАД подкрепя мисията на фондация „За Нашите Деца“? Защо избрахте точно тази организация?

Всъщност партньорството между „Девин“ ЕАД и Фондация „За Нашите Деца” започна чрез хората. Инициативата дойде от тях. През 2019 г. наши служители се включиха в благотворителна коледна акция в подкрепа на „За Нашите Деца”. През 2021 г. те отново направиха кампания и дариха близо 3000 лв. Наред с тези доброволчески жестове на екипа ни ние като компания подкрепяме фондация „За Нашите Деца” регулярно, чрез натуралните ни продукти. Горди сме, че от 2020 г. „Девин“ ЕАД чрез DEVIN Изворна подпомага работата на фондацията чрез покриване на ежедневните нужди от питейна вода на децата и семействата, които посещават фондацията или пребивават в помещенията ѝ, включително необходимите количества за нуждите на нейния екип. Както знаете, мисията на „Девин“ е да допринасяме за здравословния и природосъобразен начин на живот чрез производството на висококачествени напитки и ценим високо доверието в нашия продукт. Той е екологично чист, подходящ за всекидневна употреба в неограничени количества и препоръчана от Българската педиатрична асоциация за консумация от бременни, бебета и малки деца и така стигнахме до естественото партньорство с фондацията.

Разкажете ни за приоритетите в политиката на „Девин“ за социална отговорност и устойчиво развитие.

За да надградим мисията ни да доставяме природно чиста минерална и изворна вода, създадохме стратегията „Извор на промяна 2025“. С помощта на тази стратегия заедно създаваме бъдеще, което е зелено, чисто, локално и общо. Всяка социална и екологична инициатива, която стартираме или подкрепяме, трябва да отговаря на високите критерии, очертани в тази стратегия. Като лидер на пазара, за нас е важно да задаваме тона в политиките за социална отговорност и устойчиво развитие в сектора. Социалната ни ангажираност е изразена в дългосрочен ангажимент както към каузи като „За Нашите Деца“ и Българския червен кръст, така и към локални инициативи. Дългосрочният ни ангажимент да въвеждаме политика на устойчиво развитие вече дава резултат и от 2021 г. сме първата компания в сектора със 100% въглеродна неутралност както на ниво комания, така и на ниво продукт. Бихме могли също с гордост да заявим, че използваме 100% зелена енергия. Сред най-ценните измерители на резултатите от дългогодишните ни усилия е последното проучване на GfK България (проведено в периода 20-28 октомври 2021 г. сред градско население на възраст 20-50 г.), според което „Девин“ е компания номер едно в сектора за бързооборотни стоки в България, спонтанно посочвана от потребителите като силно ориентирана и ангажирана в социални инициативи.

Как ценностите и каузите на фондация „За Нашите Деца“ кореспондират с политиката за устойчово развитие на „Девин“?

С фондация „За Нашите Деца“ споделяме убеждението, че силният старт за децата и грижата за тях са главен приоритет за обществото, а оттам и за каузите на бизнеса. Ние сме сред компаниите, които активно отстояваме позицията, че устойчивото развитие на едно общество минава през безрезервната подкрепа на ранното детско развитие. В духа на тази програма също е подкрепата ни за местните общности в гр. Девин.

Хората са ключови за успеха на всеки бизнес. Възможността за включване в социални инициативи на работното място e значим фактор, който ги мотивира при избора и задържането на дадено работно място. Как въвличате служителите си в конкретни благотворителни активности? Как екипите на компанията приемат подкрепата, която оказвате на децата в ранна възраст и техните семейства, с които фондация „За Нашите Деца“ работи?

От „Девин“, като една от първите компании у нас, удостоена със световния сертификат Great Place to Work® (Отлично място за работа), винаги се вслушваме в гласа на нашите хора, а те отговарят с доверие и гордост, че са наши служители. Организациите с това престижно отличие гарантират работна среда, основана на доверие, уважение, честност, общност и гордост от принадлежността към екипа и общите цeнности. Тази среда естествено генерира силна мотивация и ангажираност – както с целите на компанията, така и с ценностите на обществото. Като компания винаги се стремим да даваме пример за висока обществена съпричасност, а това вдъхновява нашите служители да работят за благородни каузи. Както вече казах, има и случаи, когато инициативата идва от тях – както с фондация „За Нашите Деца“, и това много ни радва.

Как виждате развитието на партньорството с фондация „За Нашите Деца“?

Продължаваме – да даряваме природно чиста изворна вода на най-чистите същества – децата, в името на пълноценното им развитие. Освен регулярните доставки на DEVIN Изворна сме подпомагали и ще продължим да подпомагаме Фондация „За Нашите Деца”, като осигуряваме подкрепа за различни нейни събития – благотворителни, спортни и др. Вече имаме такава практика – при откриването на Комплекса за ранни детско развитие в София през юли 2021 г., както и за Вечерта на добродетелите през октомври същата година. Отворени сме за нови проекти и инициативи на фондацията, тъй като времето убедително доказа, че работим много успешно заедно.

Програма за редовни дарения

Ре:дарител

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.