fbpx

Бягството към по-добър живот на едно семейство

септември 05 2023

През месец февруари 2022 г. животът на стотици хиляди семейства бе безвъзвратно променен. Семейството на Юлия е едно от тях – обстоятелствата ги принуждават да напуснат родната си държава Украйна, за да търсят по-добър живот на друго място.  

Дъщерята на Юлия Тесс е диагностицирана с дисплазия на тазобедрена става и епилепсия. Детето има нужда от лечение, медицинско наблюдение и грижа. Месец след началото на войната, цялото семейство заминава заедно за Португалия. Прекарват там 5 месеца, но в крайна сметка решават да се преместят в България и по-точно в Пловдив. Майката успява да вземе статут на временна закрила. 

По това време програмата „Мисия Украйна“ на фондация „За Нашите Деца“ вече е стартирала и колегите успяват да осигурят на Юлия и Тесс хуманитарна помощ. Детето също така е включено групови дейности във времето, когато не е на училище. Социален работник от „Мисия Украйна“ осъзнава необходимостта и от намеса на специалист и свързва семейството с рехабилитатора от ЦОП „За деца и родители“ Стоян Николов. 

Така започва рехабилитацията на Тесс в България. Рехабилитаторът се заема да работи с детето като също дава насоки на майката какво да правят вкъщи и как да се подобри функционалността на детето, за да може още повече да разгърне своя потенциал. Тесс и майка ѝ посещават КРДР Пловдив всяка седмица и стриктно спазват насоките на специалиста. Детето прави всички упражнения, а майката открива и местна зала за физически занимания.  

С течение на времето, обема на упражненията и времетраенето им се увеличават с цел да се постигне по-голям прогрес и детето да увеличи своята издръжливост и мускулна сила. Тесс стартира и работа с логопед, а впоследствие се планира и работа с психолог предвид всички трудности, през които са преминали, и травмиращите спомени. 

Всички специалисти от КРДР Пловдив, работещи с детето и семейството, се стремят да подпомогнат социализацията им в обществото, за да има Тесс един нов старт и пълноценно ежедневие на място, където е приета и може да реализира мечтите си.

Историята е разказана от Стоян Николов, рехабилитатор в Комплекс за ранно детско развитие на фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив. 

Вижте историята на Тесс и във видеото: 

Програма за редовни дарения

Ре:дарител

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.