Децата са една от най-смислените причини за промяна

февруари 04 2022

Запознайте се с Лео. Седмото, най-малко дете в многодетното семейство на Севда и Методи, които живеят в малко селце край Пловдив, в изключително лоши жилищни условия. Лео се ражда, без да е плануван и желан. Но ставайки част от историята, която ще ви разкажем, Лео се оказва най-хубавото нещо, което някога се е случвало на неговите родители.  

С Лео и неговото семейство, за първи път се сблъсква нашият дългогодишен социален работник Сибила Славчева. Тя е насочена от ОЗД-Марица за посещение в дома на многодетното семейство. Първата `и среща с условията в които живеят те, трудно може да се забрави. Сибила се натъква на рушаща се къща, в която вместо прозорци има найлони. Вместо очаквания хаос от играчи, детски дрешки и ухание на домашна храна, има само диван, легло и кошара, в която спи Лео (тогава едва на 5 месеца). Няма нищо друго, освен тишина и усещане за отчаяние. Именно отчаянието е станало причина още преди да се роди Лео, Севда и Методи да се откажат от него, смятайки че не могат да се грижат за още едно дете.  

Когато категоричното им решение да изоставят Лео, стига до нас в центъра за обществена подкрепа „За деца и родители” в Пловдив,  специалистите Стела Александрова и Сибила Славчева посещават семейството, за да предложат помощ. Без значение колко е тежка ситуацията, колко категорично звучи решението да бъде оставено едно дете, ние от фондация „За нашите деца” никога не губим надежда, че можем да обърнем посоката на мислене на родителите. Нашето разбиране за семейство е, че нищо не е толкова страшно и непоправимо, за да се стигне до решението да бъде изоставено едно дете и да бъде разделено от родителите си. Благодарение на усилията на колегите, Севда прибира детето си, въпреки че Методи категорично отказва да го задържат. Нашата подкрепа започва с предоставяне на пакети с материална помощ, с която двамата родители да посрещнат нуждите на Лео. Започвайки работа по този случай, нашите служители Сибила и Стела не подозират за трудностите пред които ще се изправят. Но както вече казахме, ние трудно се отказваме, а Лео през цялото време напомня на всички, че надежда има и вероятно тя се крие именно в него.  

Бащата не е доволен от решението на майката да прибере детето у дома и се свързва със специалистите ядосан, като настоява, че е невъзможно в дома им да се отгледа още едно дете. Двамата родители се запознават преди 16 години, когато Методи намира бременната жена, изоставена на улицата от тогавашния си партньор, който я изгонва когато тя забременява. Методи прибира Севда и й намира работа в селското стопанство. След раждането на детето, то е изоставено на грижите на държавата и в момента е настанено в приемно семейство. Двамата заживяват на семейни начала и им се раждат 6 деца. За тях обаче основно се грижи Методи, който се старае да осигури необходимите условия за живот и внимание на семейството си, но парите все не стигат. Започват да се трупат дълговете, като само към ВиК семейството има натрупано задължение от 800 лв, поради което в дома им няма течаща вода. Притиснат до изнемогване от тежестта на глава на многочленно семейство, той е решен да изостави Лео. И тук се намесваме ние, като предлагаме работещо решение, което е свързано с подкрепа, която той няма силата да поиска сам, въпреки, че в думите му доляваме крещящата нужда от помощ. Служителите от центъра за подкрепа, предлагат да съдействат за преодоляване на тежкото финансово положение и заедно с цялото семейство начертават план за промяна. Пътят към нея е дълъг, но когато Севда и Методи стават свидетели на дребните, но съществени подобрения, надеждата и оптимизмът ги завладяват. На Севда е поставена контрацептивна спирала, а децата получават безвъзмездна помощ под формата на дрехи, хранителни продукти и други предмети от първа необходимост. Най-малкият член на семейството е записан при педиатър и при всяко посещение, специалистите проследяват етапите на развитие и отбелязват успехите. С течение на времето Методи успява да погаси дълга към ВиК и започва ремонт на къщата. Лео расте щастлив и жизнен. Съседи, близки и познати, включително кмета на селото, подкрепят семейството с различни дарения, така че да си стъпят на краката и да отгледат децата си спокойно. Така малкият Лео срещна семейството си с нас – специалистите от фондация „За Нашите Деца” и даде шанс и сили на родителите си да останат заедно и да се справят с трудностите в които бяха изпаднали.  

Горди и щастливи сме, че Севда и Методи повярваха и в нас, и в Лео! 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.