fbpx

Детска къща: Спешна помощ за детската душа

7 деца, 9 детегледачки, една семейна къща, ангажираност 24/7 и отвъд. Цифрите трудно побират историите, които се крият в Центъра за настаняване от семеен тип, галено наричан Детска къща. Място, където деца в кризисна ситуация, намират утеха и грижа.

юни 18 2024

7 деца, 9 детегледачки, една семейна къща, ангажираност 24/7 и отвъд. Цифрите трудно побират историите, които се крият в Центъра за настаняване от семеен тип, галено наричан Детска къща. Място, където деца в кризисна ситуация, намират утеха и грижа. 

В Детската къща на фондация „За Нашите Деца“ към момента живеят 7 деца на възраст от 0 до 7 години. Те са настанени временно тук, тъй като в биологичното си семейство са били в сериозен риск за живота, здравето и развитието си, а докато отмине кризисната ситуация или бъде намерено подходящо семейство, за тях се грижи екип от професионалисти. 

„Ние сме нещо смесено между детска градина и семейство“, казва Мариана Соколова, регионален мениджър „Социални интегрирани услуги“. Всеки ден в къщата започва със сутрешните ритуали като миене на зъби и личице, после закусват, правят гимнастика и влизат в планирания за деня график от занимания, игри, срещи със специалисти. А между дейностите за когнитивно и емоционално развитие на децата и отработване на травмите, през които са преминали, се намира време за футбол, посещение на зоопарк или зъболекар. 

„За Нашите Деца е най-хубавото име, с което мога да се припозная, защото специално в Къщата, ами те са си нашите деца“, казва Соколова. 

Освен грижите, които полагат денонощно за децата, друг важен приоритет за екипа е извеждането на всяко дете в семейство – осиновително, приемно или биологично. За тази цел работят в няколко направления. От една страна, оказват пълна подкрепа на биологичното семейство да запази връзката си с детето, подпомагат го с препоръки, насоки и обучения за изграждане на родителски капацитет. От друга страна, съвместно с приемните семейства преминават през процеса на напасване и опознаване, като дават пълната информация, за да стане прехвърлянето с лекота. Но и помагат на детето да осъзнае, че това не са мама и тате, а любящи хора, които ще се грижат за него, докато се появят истинските мама и тате. На трето място е работата с кандидат-осиновители – екипът на Детската къща подпомага изграждането на здрава емоционална връзка между детето и осиновителите, дават информация за навици, характер, предпочитания и върху какво трябва да се работи. В допълнение подкрепят бъдещите родители, които често са много притеснени, да придобият увереност в грижите за детето. 

Мариана Соколова споделя, че има случаи, в които децата излизат след 3 месеца, защото кризата в семейството е била временна или се намесва разширеното семейство, което поема грижите. В други случаи в рамките на 6 месеца бързо отработват травмата на детето и наваксват дефицитите, а при свободно приемно семейство или подписани документи за осиновяване, веднага се задейства процедура. 

През 2023 г. в Детската къща са направени 4 осиновявания – особено ценно е осиновяването на братче и сестриче, които са осиновени заедно. През цялата година капацитетът на Къщата от 8 места е пълен, а за повече от половин година децата са 9, именно защото Соколова отказва да раздели братчето и сестричето. 

Но най-големите предизвикателства пред директора на Къщата не са надвишените бройки, а болестите, с които неминуемо се сблъскват. „Представете си 7 изписани инхалации, 7 антибиотика, 7 температури. През зимните месеци по цял ден раздаваме хапчета и мерим температури. Същевременно се разболяват и детегледачките и се обърква графикът, защото при нас не можеш да кажеш: Днес съм болен и няма да дойда на работа“, казва Соколова. В допълнение, когато децата са болни, това е съпроводено с чакане с часове пред кабинета на педиатъра или с придружаване за болнично лечение (2 такива случая през 2023 г.). Някои от децата влизат в Детската къща с паразити, с недовършени имунизации или с проблеми, които впоследствие се откриват и изискват скъпи изследвания и процедури. „Държавата не осигурява такова финансиране за скъпи лечения, специфични медикаменти и много от по-сложните лечебни процедури. Благодарение на фондацията и дарителите успяваме да осигурим лечение на децата“, казва Мариана Соколова. 

Центърът за настаняване от семеен тип е свързващото звено, което позволява на децата да излязат от кризисната ситуация, да се адаптират, да се излекуват, преди да влязат в реална семейна среда. „Ние сме спешната помощ за детската душа – да я успокоиш, да я изчистиш, да я излекуваш и да я научиш как да стъпва отново на сушата и да върви по другия път“, казва Мариана Соколова. 


През 2023 г. 5 деца напускат Детската къща, от които 4 са осиновени и 1 е върнато в биологичното му семейство. 3 деца са вписани в регистъра за осиновявания.  

Целият Годишен доклад на фондация „За Нашите Деца“ може да откриете тук.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.