fbpx

Изненадващата поява на Владко

февруари 12 2024

Сигналите, които получаваме във фондация „За Нашите Деца“ за непълнолетни родилки, които имат намерение да изоставят новороденото, не са рядкост. Историите като тази обаче, са изключение. 

След получаване на спешен сигнал от родилно отделение за такъв случай, специалист от фондацията пристига в болницата и се запознава с младата майка и нейните роднини. По думите на родилката, тя е била във връзка в периода, когато е заченато детето, но до самото раждане не е знаела, че е бременна. Месечният й цикъл бил нередовен, но не отдала особено значение на това. Докато една нощ не получава силни болки в коремната област и отива в банята с намерението да си нагрее кръста, за да облекчи болката. Вместо това обаче в абсолютен шок и съвсем сама ражда малкия Владко, който за щастие се появява напълно здрав.   

За бабата на бебето ситуацията също е дълбоко шокираща – посред нощ тя е повикана от дъщеря си в банята, където я намира окървавена и с бебе в ръце. Бабата вика линейка и така се озовават в болничното отделение. Родилката обмисля да изостави детето, за да може да продължи образованието си. Социалният работник от екипа ни консултира майката и семейството, като ги уверява, че ще получат необходимата им подкрепа, за да задържат малкия Владко. След което те имат един ден да решат по кой от двата пътя да продължат. Това време е от изключително значение, за да може самото момиче и семейството й да възприемат какво се е случило,  да се отърсят от шока и да са в състояние да вземат осъзнато решение. 

На следващия ден колегите отново отиват в родилното отделение, а майката и бабата ги посрещат с думите, че заедно са взели решение да задържат детето. След шока от изненадващата поява на Владко, цялото семейство се е мобилизирало и е в готовност да посрещне нуждите на детето – дядото и бабата закупуват консумативи за отглеждането на малкия, а братята и сестрите на родилката предлагат своята помощ за гледане на детето, за да може тя да продължи да ходи на училище.

Фондацията е насреща и подпомага младата майка с материална и психологическа помощ. Не след дълго тя и семейството й се чувстват достатъчно уверени и продължават да се грижат със собствени сили за детето. С помощта на цялото си семейство, майката продължава да ходи на училище и отглежда детето си с много любов и внимание. 

Ситуации като тази са високорискови както за самата непълнолетна родилка, така и за бебето. Тъй като през цялото време тя е била в отрицание, бременността й не е била проследена от лекар и самото раждане се случва по много шокиращ и опасен за самата нея и бебето начин. В случай на поява на усложнения реакцията е щяла да бъде забавена, което е риск за здравето и на двамата. За да бъдат избегнати такива ситуации е необходимо от една страна младите момичета да са сексуално грамотни и от друга между родители и деца да има изградена доверителна връзка, която да позволява в такива ситуации да има комуникация и съдействие.   

Историята е разказана от Ваня Цветанова, социален работник във фондация „За Нашите Деца“.     

*Снимката на публикацията е илюстративна. 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.