fbpx

Как подкрепата в точния момент съхрани едно семейство

декември 21 2023

Десислава и Мартин са заедно от седем години. Животът им никога не е бил лесен – събират ги именно еднаквите премеждия, през които са преминали.   

Трудностите продължават да са част от живота им и заедно, но те се обичат и нещата преминават по-леко. Всичко върви добре, до момента в който Мартин се разболява и вече не може да върши тежка физическа работа. Цялата тежест да издържа семейството се пада на Десислава и настава време на недоимък. Точно в този труден период тя разбира, че е бременна. Мартин е много щастлив, когато научава новината, но в същото време и много  уплашен, защото това не е подходящ момент двамата да станат родители. След много размисъл, заедно вземат решение, че няма да могат да се грижат за детето, и след като се роди ще го изоставят, за да може то да получи по-добър шанс в живота. 

Така се появява Борис и очарова родителите си от първия поглед. Те го обикват мигновено, но смятат, че ако го задържат при себе си, ще го обрекат на бедност и нещастие. В този момент медицинския персонал в болницата се сеща за фондация „За Нашите Деца“ и сигнализира на специалистите за случая.   

Социални работници от фондацията веднага откликват и отиват право в болницата, за да разговарят с родителите и да ги уверят, че ако задържат детето си, ще получат подкрепа. Специалистите разказват за всички начини, по които ще бъдат до младото семейството, и това се оказва достатъчно да вдъхне сила и надежда на Десислава и Мартин, че ще се справят с новата си роля.  

Родителите се радват, че ще бъдат подкрепени в отглеждането на детето си и с облекчение вземат решение синът им да расте при тях. От фондацията им осигуряват комплект за новородено, който включва всичко необходимо за грижата за бебе в домашни условия. Освен това ги подкрепят и със съвети и обучения как да полагат най-добрите грижи за детето си, както и с дрешки и принадлежности за растящия Борис.   

С всяка следваща среща родителите са все по-уверени и вече се грижат за сина си с радост и без притеснение. Така още едно дете оставна в семейството си и се радва на любов и грижи от своите мама и тате.   

Историята е разказана от Мариела Илевска, социален работник във фондация „За Нашите Деца“.    

*Снимката на публикацията е илюстративна. 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.