Как работата със специалист промени Р.

октомври 14 2022

Преди половин година на прага ни пристигна още едно семейство, което само е научило за нашата дейност и търси подкрепа. Малката Р. е на 3 години и родителите й вярват, че страда от разстройство в аутистичния спектър. Детето не е с поставена диагноза, но поведението му ясно навява на тази мисъл.  

В семейството има още едно дете – братът на Р., който е с поставена диагноза аутизъм. Родителите отделят много време да се грижат за него, което прави още по-трудно да се обръща достатъчно внимание на сестричката. Затова и тя често може да бъде заварена пред устройства, с които понякога прекарва по 5-7 часа дневно. От това сериозно страда нейното развитие, което значително изостава. Тук идва и нашата роля – да подкрепим нея и родителите й.  

Още първата среща на Р. със специалист от екипа на фондация “За Нашите деца” е много емоционална – тя преминава от пълно нерегистриране на присъствието на специалиста, до това да установи зрителен контакт и дори да инициира прегръдка. Този изключителен жест обаче далеч не означава, че сесиите тръгват леко – детето не говори, трудно установява контакт, не се заиграва само, извършва натрапчиви повторяеми движения и все още използва памперс.  

С течение на времето в процеса на работа със специалист, малко по малко нещата започват да се променят. Първият важен напредък е моментът, когато Р. започва да осъзнава промяната в средата. Дори и да пристигне в афектирано или превъзбудено състояние, със стъпването в стаята за сесии тя вече знае, че се намира в пространство с различни правила, и до голяма степен ги спазва. 

Развитието на детето не се случва само по време на сесиите – специалистите от фондацията дават и съвети на родителите какво може да се направи у дома. Така например, днес вместо Р. да прекарва часове наред пред телевизора, родителите й пускат да слуша приказки в аудио формат. По препоръка на терапевт на детето също са предоставени музикални играчки, тъй като по време на сесиите се разбира, че Р. проявява най-голям интерес към тях. 

Половина година след първата паметна среща със специалист от фондацията, днес Р. може да се похвали с ред неща. Памперсът е в миналото – вече успява да каже кога й се ходи до тоалетната. Макар все още да не продуцира реч, знае и няколко нови думи. Още нещо, което отскоро успява понякога да направи и сама, е и заиграването.  

Въпреки дългия извървян до тук път, предстои още много работа с Р., с която да се надгражда постигнатото. В сесиите предстои да се включват и още специалисти от фондацията, които да помогнат и със своята експертиза. 

 

*Снимката на публикацията е илюстративна. 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.