fbpx

Комуникации и развитие на партньорства: Синергия и включване

юли 10 2024

„Организацията е вече на повече от 30 години, но истината е, че все още се срещаме с хора, които не познават проблемите на децата и семействата. А не познавайки ги, не могат да намерят възможност да участват в тяхното решаване“, казва Диляна Манева, заместник изпълнителен директор на фондацията. Ето защо една голяма част от усилията на отдел „Комуникации и развитие на партньорствата“ през 2023 г. е повишаване на информираността и разбирането за мисията на „За Нашите Деца“. С тази цел през годината се организират няколко пилотни събития и се продължават работещи инициативи. 

Кампанията „Най-голямото семейство за най-малките“ привлича редица партньори и в рамките на месец поставя силен фокус върху ранното детско развитие и значимостта на това децата да растат в сигурна семейна среда. През 2023 г. за първи път фондацията има три основни медийни партньора – Нова Броудкастинг Груп, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция, които помагат за популяризиране на дейностите. 

Освен информационна цел, много от събитията през годината спомагат да се ангажират и включат по-добре партньорите на фондацията. Такъв пример е традиционният празник 1 юни – Международният ден на детето, който през 2023 г. събира над 200 деца и техните семейства в София и Пловдив. „За нашата организация това е едно много специално събитие, тъй като събираме на едно място деца и семейства – както такива, на които помагаме, така и такива, които помагат на тях“, казва Манева и добавя, че в събитието участват както приемни деца, деца от Детската къща и Дневния център, така и дарители и партньори с техните собствени деца, а всички общуват и създават приятелства през атмосферата на празника. 

Разбирайки ключовата роля на децата като генератори на най-добрите идеи, екипът на фондацията се опитва да ги включва все по-активно както в тематични празници, така и в подкрепа на работата на фондацията. Защото социализирането на деца, с които фондацията работи, с деца на партньори, които имат по-сигурна семейна среда, е ценно и обогатяващо и за двете страни. „Често децата на наши дарители се питат защо тези деца нямат мама и татко и така провокираме един по-специален разговор, който е важен за нашето общество и е важно да бъде започнат още от ранна детска възраст. Включително и темата за разнообразието на семействата – някои семейства са многодетни,  в други има само мама и дете, или дядо и внуче, трети са приемни или осиновителни. Фондацията припознава вече и тази своя роля да помага на децата, но и на техните родители да говорят по-свободно за такива теми“, казва Манева. 

Втората посока, по която много ентусиазирано фондацията ангажира децата, е с новия клуб Доброносци – детски доброволчески клуб. Всъщност идеята за него идват от самите деца – доброволци и стажанти от 12 до 15 г., които през 2023 г. подкрепят работата по събития или участват с превод на материали. Целта е да бъдат ангажирани в 3 направления: 1) посланичество – да разказват на своите съученици и приятели за каузите на фондацията; 2) фондонабиране – през последните години фондацията има все повече малки дарители, които набират средства през рождения си ден или даряват спестяванията си за каузата; 3) доброволчество – участие в игрови занимания, арт и социализиращи дейности, спортни мероприятия. „В световен мащаб виждаме как деца излизат на най-големите световни трибуни и казват какво искат от правителствата. Убедена съм, че чрез този клуб ще дадем пространство на бъдещите лидери в нашето общество да се запознаят с проблемите на децата и техните връстници. А със супер предприемчивото си мислене и иновациите, които носят в ДНК-то си, ще ни помогнат да имаме една по-добра България“, казва Диляна Манева. 

Една от целите, които тя и екипът ѝ си поставят за новата година, е във всички събития и кампании да открият синергията между информиране за каузите и фондонабиране. Например „Оборище дарява“ – първото издание на най-новата  кампания, преминава изключително успешно, обединява над 30 обекта в район Оборище и хиляди техни клиенти да пазаруват с кауза, а събраната сума е над 23 хил. лв. „Смятам, че можем да ангажираме хората много повече с нашата кауза, да разказваме истории и да споделяме за социалното въздействие, което постигаме именно благодарение на тези кампании“, казва Манева. Тя добавя, че „Оборище дарява“ показва нагледно колко е силен ефектът от обединените усилия на фондация, бизнеси, служители и клиенти. 

Обединените усилия на всички партньори се проявяват и в рамките на знаковото събитие на фондацията „Вечер на добродетелите“. През 2023 г. в 14-ото издание на събитието се събират рекордните 260 хил. лв. На събитието присъстват над 300 гости от дипломатическите, културните и бизнес среди, както и от местната и изпълнителната власт. 

Фондацията има дългогодишни традиции в работата с дипломатически мисии – подкрепата на посолствата помага не само за фондонабиране, но и при застъпничество за определени политики и идеи. В момента заедно с някои посолства проучват и възможностите за обмяна на опит между специалисти от фондацията и специалисти в чужбина по посока на ранното детско развитие. 

Друг голям успех е коледната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“, която в края на 2023 г. набира над 100 хил. лв. и ангажира 85 бизнеса и техните служители. „Това е огромен успех и показва, че независимо дали си голяма международна компания или малко магазинче за кафе, винаги можеш да направиш добро спрямо своите възможности“, казва Диляна Манева. 

Благодарение на изключително прецизната работа и последователна политика в работата с партньорите, фондацията може да се похвали, че задържа значителен процент от корпоративните си дарители и те се превръщат от еднократни в дългогодишни дарители. През изминалата година празнуват няколко 10-годишни партньорства – „наблюдавахме как партньорството расте заедно с нас като организация“, казва Манева. Тази устойчивост на партньорските взаимоотношения дава пространство на екипа за креативни идеи за включване на дарителите, както и за обогатяване и създаване на нови възможности. А отговорните бизнеси наистина виждат смисъла и социалния ефект от това да подкрепят каузите на фондация „За Нашите Деца“. 

„Поведението, което имаме сега, инвестициите, които правим днес като общество, ще рефлектират върху нашето бъдеще, бъдещето на децата и на държавата“, казва Манева.


Вечер на добродетелите 

14-ото издание на Вечер на добродетелите набра рекордната сума от над 260 хиляди лева в подкрепа на ранното детско развитие. Събитието събра на едно място близо 300 гости и се проведе под надслов „Вечерта на най-голямото семейство“. Водещи бяха актрисата Весела Бабинова и актьорът Христо Пъдев, а на сцената се качиха Дара Екимова, Владимир Михайлов, Михаела Михайлова, Борис Христов, Валерия Стоянова, Пейо Филипов, Даниела Николова, изпълнители от “Camino” и младите артисти от музикално училище XS Artists. Кулминацията на вечерта бе благотворителното наддаване с водещ Игор Марковски. В търга имаше предмети на Григор Димитров, Васил Василев-Зуека, Владислав Терзийски, посолствата на Франция, Великобритания, Германия, Мароко и др. 

Събития и кампании през 2023 г. 

Кампанията „Най-голямото семейство за най-малките от нас“ припомни, че цялото общество има роля в това децата да растат в среда, която насърчава тяхното развитие и позволява разгръщането на техния потенциал. Посланици на кампанията бяха Орлин Павлов, Весела Бабинова, Владимир Зомбори и Христо Пъдев. 

На 1 юни – Международния ден на детето, организацията проведе събития в София и Пловдив. В Комплекса за ранно детско развитие в София присъстваха над 200 деца и техните семейства. В Пловдив екипът отбеляза празника в детското отделение на УМБАЛ Пълмед, както и в Община Стамболийски, с подкрепата на The Human Safety Net. 

„Оборище дарява“ обедини 31 социално отговорни обекта и набра 23 000 лв. Участниците в кампанията – заведения, магазини, галерии и други – дариха част от своята печалба за месец юни за каузата на фондацията. Всеки обект подбра различен продукт, който посвети на децата, отчислявайки от него през месеца. 

Третото издание на „Приказка за децата на Пловдив“ набра 13 хиляди лева в подкрепа на каузата на организацията. Гостите на вечерта се обединиха за поредна година, за да бъде даден шанс за развитие и грижа на над 1000 деца в ранна детска възраст от общините Пловдив, Марица, Куклен, Стамболийски, Асеновград, Перущица, Раковски и Родопи. 

11-ото издание на кампанията „Тази Коледа чудесата правите Вие“ успя да набере над 100 000 лева в подкрепа на мисията на организацията. В рамките на инициативата 85 социално ангажирани бизнеси, техните екипи и клиенти, училища, възрастни и деца, се обединиха, водени от съпричастността им към най-уязвимите деца и техните семейства.  

Bulgarian 56 Peaks Challenge продължи и през 2023 г., като това е първото предизвикателство на Тони Макмъри в България. Идеята му е да събере средства за каузите на фондация „За Нашите Деца“ с благотворително изкачване на 56 върха над 2500 м. 

Във видеопоредицата „Разкажи ми…“ Мариана Станчева️ разказва за мисията и дейността на фондацията в рамките на 9 епизода в своя YouTube канал. В рамките на 9 епизода Мариана разговаря с част от екипа на организацията за професионалния им път, работата и най-важното – децата. 

В рамките на Глобалното предизвикателство 2023 г. доброволците на The Human Safety Net организираха 17 различни предизвикателства през месец юни, а близо 250 души взеха участие в едно или повече от тях. 


Целият Годишен доклад на фондация „За Нашите Деца“ може да откриете тук.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.