fbpx

Лилия Караманчева-Добрева, генерален мениджър Queisser Pharma България: Партньорството с фондация „За Нашите Деца“ ни дава възможност да направим доброто, което зависи от нас

"Важно е да се работи в тясно сътрудничество с неправителствените организации, които познават в дълбочина проблемите, с които се сблъскват всеки ден и знаят какво е нужно за тяхното разрешаване.“

юли 11 2024

Днес Ви срещаме с Лилия Караманчева-Добрева, генерален мениджър Queisser Pharma България и дългогодишен партньор на фондация „За Нашите Деца“.

„По образование съм магистър по фармация и здравна психология, а по призвание се старая да бъда вдъхновител и създател на устойчиви екипи, с които да се радваме на общи успехи и да променяме към по-добро средата около себе си. Професионалният ми път е свързан с фармацевтичния сектор, като последните 16 години съм начело на българското представителство на немската компания Queisser Pharma. Заедно с моя екип се грижим за развитието на брандовете Doppelherz, Protefix, Alpecin и Vagisan.“

Кой според Вас е пътят към устойчиво и смислено дарителство в България?

Устойчивото и смислено дарителство в България изисква стратегически подход, който се основава на дългосрочни цели и измерими резултати. Важно е да се работи в тясно сътрудничество с неправителствените организации, които познават в дълбочина проблемите, с които се сблъскват всеки ден и знаят какво е нужно за тяхното разрешаване.

Друга съществена част е прозрачността във всеки етап от дарителския процес, която е ключова за изграждането на доверие сред бенефициентите и обществото. Важно е и да не забравяме, че финансовата подкрепа е само една част от процеса. Необходимо е да се развиват комуникационни програми, както с държавна подкрепа, така и с подкрепата на НПО сектора, които да създават достатъчна информираност у хората за проблемите, които са на дневен ред, как можем да сме полезни, смисълът на дарителството и изобщо силата на това да сме едно осъзнато общество, което познава в дълбочина слабите си места и работи в екип за тяхното разрешаване.

Как каузата и мисията на фондация „За Нашите Деца“ кореспондира с вашата компания? Какви са ползите според Вас от инвестициите в ранното детско развитие?

Компанията, на която сме представителство – Queisser Pharma Германия е семейна компания, създадена преди повече от 125 години, а брандът Допелхерц – преди повече от 100. Една от основните причини за нейния успех и устойчивост е именно това, че е ръководена от семейния дух и традиции, тя е тук, за да остане. При нас винаги успехът е бил дългосрочна стратегия и винаги идеята е била да се надгражда умно и плавно, всички служители да усещат подкрепа и да могат да градят спокойно и без излишен стрес, както градим отношенията и в семейството.

Важно е да кажа и че с продуктите ни, ние се грижим за здравето на хората. Нашето портфолио се състои от продукти, които в основната си част са с цел превенция, затова и силно вярваме в максимата “Профилактиката днес, струва по-малко от лечението утре”. Казвам това, защото от здравето/благосъстоянието на децата ни, зависи и здравето на нашето общество, а аз наистина искам да бъдем едно истински здраво общество във физически и психологичен аспект.

В този смисъл, смятам, че всяка компания трябва да припознава ценностите на фондацията и грижата за децата, които са и нашето бъдеще. Чрез партньорството си с фондация „За Нашите Деца“ ние допринасяме за създаването на една по-добра и устойчива бъдеща среда за всички деца в България и за едно по-силно общество.

Какво е мястото на доброволчеството сред служителите Ви и какво им носи това?

Както е казал Хенри Форд – Бизнес, който прави само пари, не е добър бизнес.

Тази философия споделяме и всички в нашия екип. Не само логото ни е с две сърца, смея да кажа, че и всички в екипа ни са с поне две. Истински благодарна съм, че мога да бъда начело на такъв екип.

През годините сме организирали и участвали в различни инициативи, свързани с дарения, като сме подпомагали домове за възрастни хора, осигурявали сме подаръци за партньори/коледни играчки от майки на деца с увреждания, участвали сме в инициативи, които подпомагат лекарите, както и регулярно правим дарения на различни болници. Добрите дела са основа на нашата ценностна система и философия, не само в работата, но и в ежедневието ни и смятам, че нещата са свързани.

За мен, участието в доброволчески инициативи не само допринася за положителни промени в обществото, но и обогатява личностното и професионално развитие на човека. Доброволчеството предоставя възможност да се развият нови умения, подкрепя емпатията, подпомага и екипния дух. Това от своя страна повишава мотивацията и удовлетворението от работата, като оставя в колегите чувство за значимост и принадлежност към кауза, която надхвърля рамките на обичайните бизнес цели.

За поредна година сте наш основен партньор, какво Ви мотивира да продължавате да бъдете до фондация „За Нашите Деца“?

Нашето партньорство стартира в края на 2020 г., като с всяка закупена опаковка Допелхерц Актив Мама, Допелхерц Имуно за деца, Допелхерц Витамини А-Я за Деца и Допелхерц Пробиотик Желирани мечета за деца подкрепяме каузата на фондацията. За нас е важна не само финансовата подкрепа, но и повишаването на осведомеността в обществото, относно дейността на фондацията и как тя може да бъде подпомогната.

Затова и с екипа осъществяваме много допълнителни активности в тази посока, като регулярно правим кампании в социалните мрежи, в които разказваме подробно за дейността им, правили сме събития с наши партньори/инфлуенсъри при тях в Комплекса за ранно детско развитие, чрез които да могат да съпреживеят ежедневието на екипа от фондацията и да се запознаят с децата отблизо, за да  разкажат после, чрез своите емоции за преживяването си там на повече хора, както и на техните последователи.

Имаме си и наши осиновени кошери Допелхерц, на които правим посещения, като това също се превърна в една хубава традиция, да правим посещенията си заедно с нашите семейства, децата и екипа на фондацията, като по този начин им създаваме едно малко приключение сред природата и света на пчелите. Включвали сме се и в доброволчески ден във двора на фондацията с цел облагородяване на пространството – боядисване, косене, засаждане на цветя и т.н., изключително зареждащи активности за екипа, които сплотяват нас и създават добро дело за деца, които силно имат нужда от такива.

Всички добри дела, които се случиха през години на нашето партньорство, ни мотивират да продължаваме да подкрепяме каузата на фондацията, защото виждаме промяната към по-добро. Видяхме деца, които благодарение на помощта на дарители като нас, успяват да намерят осиновители или пък да получат нужната подкрепа, за да се върнат при биологичните си семействата, срещаме много усмивки, много отдадени хора в екипа на фондацията, които вършат работата си със сърце и виждаме как чрез нашата подкрепа случваме позитивната промяна в обществото, от която всички се нуждаем.

Няма как да не Ви попитаме и какво е семейството за Вас?

Семейството е свято, то е смисъл, радост, безусловна обич и подкрепа, вяра в бъдещето и извор на сила от миналото или просто всичко, което е важно, вечно и значимо – това е семейството за мен.

То е и основата, върху която изграждам останалите аспекти от живота си и изборите, които правя. А, добри са тези избори, които са добри за семейството.

Благословена съм, че никога не се е налагало да избирам между кариера и семейство. Избрала съм да имам и двете, защото имам безусловната подкрепа на семейството и на екипа нa Куайсер Фарма! С искрена радост и  гордост, смея да нарека и нашия екип „семейство“!

Куайсер Фарма е фамилна компания, доказала, че хората са нейния най-ценен потенциал, най-съзидателната и устойчива сила.

Именно затова, за мен и колегите ни е от ключово значение да помогнем там, където можем и да бъдем полезни на тези, които нямат безусловната подкрепа и защита на семейната среда. Когато имаш и можеш, трябва да дадеш. Вярваме в силата на доброто и не спираме да го търсим и за радост – намираме го!

Партньорството ни с фондация „За нашите деца“ ни дава възможност да направим доброто, което зависи от нас!

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.