Вдъхновяващата история на малкото, голямо чудо Ния

януари 31 2022

Днес ще ви разкажем една по-различна история.

Това не е история за дете, лишено от родителска грижа и любов. Не е история за разбито семейство. Няма да разкажем за родители, които въпреки финансовите си проблеми се борят да се съхранят и да отгледат наследниците си достойно и пълноценно. Защото животът понякога поднася неочаквани обрати и трудности и в сплотените семейства, в които всичко изглежда перфектно. Животът никога не е съвършен, но това не означава, че трябва да се примиряваме и да се отказваме да бъдем щастливи и да обичаме.

Любовта, разбирателството и сплотеният дух, цялостно се усещат в семейството на Ева. А когато забременява Ева, щастието в нейния новоизграден дом в град Пловдив придобива пълнота и нови очаквания. От заветните две чертички на теста за бременност до самото раждане, всичко с Ева и бебето изглежда напълно в норма. Това е една чакана, нормално протичаща, без усложнения бременност. Или поне така изглежда… докато неочаквано в шестия месец майката получава силни болки. Лекарите ги определят като контракции и няколко часа по-късно в УМБАЛ „Пловдив” преждевременно се ражда Ния – мъничка, но с великанска волята за живот.

Ния се ражда с множество диагнози – проблеми със зрението, гастроентерологични нарушения, хидроцефалия. Следствие на това, при детето се наблюдава намалена двигателна активност, липса на апетит и повишен тонус на мускулите в крайниците. Шокът за майката и таткото е неописуем. Но за родители на дете с такива диагнози, никой не предлага време да се отърсят, да разберат и да се адаптират. Те трябва бързо да се стегнат и да продължат да обичат. И те го правят.

Семейството събира всички сили, за да осигури на малката Ния максимално добри условия за живот. Те следват стриктно всички препоръки, рецепти и обучения, провеждани от лекарите за това как да се грижат за момиченцето си. Ния наддава много бавно килограми, така че когато навършва 6 месеца, коригираната й възраст е едва 3 месеца. По време на едно от посещенията при неонатолог в УМБАЛ „Пловдив”, семейството е насочено към рехабилитатор в ЦОП „За деца и родители” към фондация „За Нашите Деца”. Малката Ния постъпва в центъра и е поета от рехабилитатора Стоян Николов. Специалистът изготвя индивидуална, високочестотна рехабилитационна програма, с която да ускорят развитието му и да предотвратят усложнения и достигане до положение на неподвижност. Повечето лекари прогнозират невъзможност детето да изпита каквито и да е емоции.

„В началото Ния трудно контролираше главичката си, не можеше да стои в седнало положение, а оставена по корем изпитваше дискомфорт и може би, дори болка. Поради влошеното си зрение, тя трудно фокусираше какъвто и да е предмет. Имаше храносмилателни проблеми, с което наддаването на ръст и на килограми изглеждаше още по-трудна задача.”, споделя рехабилитатора. След няколко месеца упорита работа двигателните умения на момиченцето се подобряват и то започва да седи! По време на една от сесиите Стоян установява, че някои конкретни упражнения от рехабилитацията карат Ния да се усмихва, т.е харесват й! Специалистът отбелязва нов успех – Ния може да изпитва емоции!

С навършването на една година Ния вече преживява много по-малко спазми, а Стоян си поставя все по-големи цели в развитието на момиченцето. Той започва да я вертикализира и да съчетава редовните упражнения с нови, които да подобрят координацията й. През цялото време той подкрепя както Ния, така и нейните родители, обучавайки и тях на специални техники, с които да тренират у дома и да й осигуряват необходимата ежедневна доза стречинг.

В момента Ния е на 2 години. Тя е диагностицирана с ДЦП, а от нас – със заразителната си, неистова жажда за живот. Нейното състояние изисква рехабилитация за цял живот, въпреки това Ния се бори всеки ден да живее истински и пълноценно.

Програмата за работа с Ния се провежда благодарение на специалистите от фондация „За Нашите Деца” и на  The Human Safety Net  и  Дженерали Застраховане, които инвестират в  ранното детско развитие.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.