fbpx

Мариана Соколова, ръководител на Детска къща: В къщата влизат деца, преживели тежки травми, а мисията ни е да ги предадем здрави и уверени на техните семейства

„По дух Детска къща представлява Дом – в нея има живот, има любов, грижа и съпричастност.“

декември 06 2023

В рубриката ни „Фондацията говори“ ще ви представим дейността ни в Център за настаняване от семеен тип „Детство“, или както екипът ни го нарича „Детска къща“, с Мариана Соколова, ръководител на къщата.  

Мариана е част от семейството на фондацията от 2018 г. и споделя за себе си: 

„Родният ми град е Бургас и съм бургазлийка по душа и дух. Обожавам София, но обичам Бургас. Обичам живота и хората. Имам навика да обичам и работата си винаги. Но и винаги съм избирала да работя това, което ме кара да се чувствам осъществена. Повече от 15 г. имах своя фирма за детски тържества и събития. Вероятно съм присъствала на рождените дни и празниците на 70% от бургаските деца в годините между 2000 и 2015 г. Бях организатор на детски тържества и събития в Общински детски комплекс – Бургас. Имах своя школа за детски аниматори. Била съм административен директор в частна детска градина. И друго съм работила, но най-голямо щастие и удовлетворение ми е доставяла работата свързана с деца.“ 

Детска къща е открита преди повече от 10 години и оттогава е временен подслон за деца на възраст между 0 и 7 годинки. Разкажете ни какво точно представлява къщата? 

Ако я описвам по снимка, ще кажа че представлява точно къща – голяма, красива, удобна, с голям двор. Административното й наименование е Център за настаняване от семеен тип. По-важното обаче е, че по дух Детска къща представлява Дом – в нея има живот, има любов, грижа и съпричастност. А най-важното е, че в нея най-малките, с най-големите проблеми намират спокойствието, топлината и грижата, които са им необходими като лечение за наранените им души и тела.  

Всеки който влиза в къщата споделя „Тук е толкова хубаво!“ и винаги допълва, че причината е атмосферата, която се усеща. Къщата е с аромат на семейство. Екипът е всеотдаен и работи с любов.  

В къщата влизат деца, преживели непосилно тежки травми и загуби, а мисията на Детска къща е да предаде тези деца по-здрави, по-спокойни, по-уверени и по-щастливи на техните семейства. Семействата може да са осиновители, приемни родители или техни близки и роднини, но ние се стараем да помогнем и на тях да стиснат уверени и щастливи ръчичките на децата, докато излизат от къщата. 

Периодът, в който децата престояват в Детска къща изглежда кратък, защото полагаме големи усилия едно дете да не престоява повече от 1 година при нас. Няма нищо по-добро и по-важно за детето от семейството! Всеки път обаче се изумяваме, колко много може да е една година на добра грижа и качествена работа с детето. Промяната е винаги невероятна. А ние знаем, че зад тази промяна стоят безсънни нощи, в които успокояваме страховете на детето, безброй медицински прегледи и изследвания, приучаване към здравословно хранене, хигиенни навици, развитие на знания и умения за пълноценен живот, работа със специалисти – психолог, логопед, рехабилитатор, педагог, организиране на ежедневие и режим, които да стимулират детето да навакса пропуските и да израсне силно и здраво. Зад всяка невероятна промяна стои любяща подкрепа и грижа, а в Детска Къща тези подкрепа и грижа твърдя, че са на високо професионално ниво. 

За всичките тези години колко деца са получили грижа при вас и какви са най-честите обстоятелства едно дете да бъде поверено на грижите на Детска къща? 

До момента 79 деца са живели в Детска къща. Не звучи толкова внушително като цифра, но когато ги разглеждаме като съдби и животи, цифрата придобива огромен смисъл. 

Причините едно дете да попадне в Детска къща са винаги тежки проблеми – починали родители или такива с тежко заболяване, сериозен тормоз или застрашително неглижиране потребностите на детето, които представляват заплаха за живота и здравето му, изоставяне. Почти няма случаи, които да са сходни и с всяко ново дете, аз самата не спирам да се впечатлявам, колко ужасно много и ужасно тежки препятствия може да поднася живота.  

Имали сме дете на 1,5 г, което не издава звук и дори не може да седи, дете на 3 г. с над 60% изгаряния, изоставено от осиновители дете, дете с починали родители без никакви близки и роднини, 4-5 годишни деца, принуждавани да просят, 2 годишно дете, живяло затворено в една стая… Непоносимо тежки и трудни съдби за такива малки години.  

Разкажете ни и малко повече за екипа и по какъв начин си взаимодействат със специалистите от другите услуги към фондация „За Нашите Деца“? 

За екипа ми е трудно да разказвам малко. Обичам екипа си, както обичам работата и децата. Без екипа нищо от това, което е Детска къща няма да е възможно. Грижата е нещо, което хората трябва да случат. Вещите и парите не могат да полагат грижа сами по себе си – те са само ресурс, който добрия екип ползва по добър начин.  

В Детска къща работят 9 детегледачки, социален работник и аз. Най-важното е, че всички осъзнато сме избрали да се посветим на каузата. Почти няма хора в екипа, които да са тук просто на работа. Не мисля, че това е възможно дори, защото в къщата вече има създадена атмосфера, която много бързо би изключила човек, който е „просто на работа“.  

От друга страна, грижата и поддържането на нивото на екипа са огромен труд и много средства, които Фондация „За Нашите Деца“ предоставя. Зад завесата остават непрекъснатите обучения на екипа, супервизии, тренинги, семинари, срещите за планиране, организация, мотивация и поддържане на високото качество на работа и ангажираността на хората. Смело твърдя, че въпреки големия си трудов опит в различни компании, никога досега не съм работила при работодател, който да полага такива усилия и грижа за служителите си, както го прави фондацията. 

Друго огромно предимство да сме част от фондацията е възможността на една ръка разстояние да имаме голям избор от специалисти – психолози, специален педагог, логопед, рехабилитатор, специалисти ранно детско развитие и ранна детска интервенция, семейни терапевти, супервайзъри. Това ни дава възможност още в първите дни при постъпването на дете да получаваме мнения и оценки на специалистите, както и адекватни насоки за работа по случая на детето. Всичко се случва бързо, лесно и дори приятно, защото Детска къща е като сърцето на фондацията и всички колеги откликват съпричастно и ангажирано. Това изключително много ни помага да се ориентираме в началото, когато е трудно или в кризисни моменти, когато имаме нужда от повече съвети. Най-важното е, че това е от огромно значение за самите деца, защото големия екип, колективния подход в индивидуалния случай, дава възможност за бързо намиране на най-добрите решения за тях. 

Какво ви носи работата с децата? Съществува ли формула за щастлив край на десетките истории, които сте променили към добро?  

Смисъл. Отговорът ми на първия въпрос. Аз знам, че съм родена за това да помагам. 

Любов и отдаденост. Отговорът ми на втория въпрос. Ясно е, че тази формула не съм я измислила аз, а си е универсалната формула за всяко добро в този свят. В Детска къща не е по-различно и няма как да е. Най-доброто за човека е да бъде обичан и да обича. Важно да се отбележи обаче е, че детето не може просто ей така да стои да събира разпръсната във въздуха вселенска любов. За да се научи едно дете да отдава любов, то трябва да получава обич индивидуално насочена към него от най-близките – мама, татко, близки и роднини, обкръжение. В конкретния контекст, формулата за такава обич е създаване на уютна, сигурна, топла среда; много внимание към специфичните нужди и потребности на всяко дете; изключителна правилна грижа, също индивидуално проектирана за всяко дете; подкрепа и съпричастност към работата ни от екипа на фондацията и общността. 

Доколко е важна ролята на партньорите ви и по какъв начин биха могли да ви подкрепят бъдещи съмишленици?  

Не знам как точно се измерва и степенува роля, но ще го направя така – най-огромно-важна е ролята на партньорите ни. Партньорите ни подкрепят в разходите, които никак не са малки за тази голяма къща и за децата с толкова проблеми. Партньорите поддържат мотивацията ни с тяхната заинтересованост и внимание, правят ни видими, придават ни значимост. Партньорите събуждат обществото ни за проблемите, с които ние работим. Аз намирам последното за изключително важно и може би най-важното. Обществото ни трябва да познава проблемите на тези деца, причините за тях, да е ангажирано и с намирането на решения. 

Има много начини да бъдем подкрепяни и аз ги изброих по-горе. Ако трябва да съм по-конкретна: 

  • Благодарни сме на всяка подкрепа към екипа и големите разходи на къщата, защото това е подкрепата, която най-трудно намираме. 
  • Винаги се радваме на материална и финансова подкрепа, особено ако е насочена към разнообразяване на ежедневието на децата с екскурзии, лагери, посещения на събития. 
  • Имаме нужда от постоянстващи доброволци.  
  • Щастливи сме, когато се разказва за нашата работа и проблемите свързани с нея. 

 

Програма за редовни дарения

Ре:дарител

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.