fbpx

Новият свят на Луиза и как тя се адаптира в него

юли 06 2024

Светът на Луиза се състои най-вече от четирима човека – мама, тате и двамата ѝ по-големи братя. В този свой свят тя е спокойна и расте щастлива. С братята ѝ са много близки и тримата са неразделни. 

Малко след като навършва 6 години обаче, нещата рязко и коренно се променят – родителите ѝ се разделят и братята ѝ заживяват с бащата, докато тя остава с майка си. За Луиза, както и за майка ѝ, тази нова реалност е изключително тежка. Малкото момиче е изключително привързано към братята си и чувства, че те трябва да са заедно и тя самата трябва да направи нещо, за да събере семейството си. Заради това, че раздялата на родителите е инициирана от майката, бащата е гневен и некомуникативен, което допълнително натъжава момиченцето.

Веднага след като дойдоха при нас, работата по случая започна психолог, който да подкрепи майката в процеса на раздяла и значителна промяна на семейната среда, както и втори психолог, който започна работа с Луиза. Имахме желание да започнем консултации и с двамата братя на Луиза, които също несъмнено понасяха тежко промяната в живота си, но в началото това не бе възможно, тъй като бащата отказваше да приеме тяхната нужда от психологическа подкрепа.  

В хода на работата, помогнахме на Луиза да осмисли и приеме случващите се промени в семейството си и да се научи да изразява чувствата си – дори когато те са гняв, тъга, разочарование или тревога и страх. Постепенно тя  разви представата си за своите родители и те спряха да са само „лоши“ или „добри“, както често се случва да бъдат възприемани подари чувство на лоялност от страна на децата. Луиза започна да прекарва време с баща си по собствено желание и вече има базово разбиране за раздялата на своите родители и това, че дори и разделени те продължават я обичат и искат да се грижат за нея и братята ѝ не по-малко от преди.   

В името на децата родителите постепенно успяха да преодолеят развилата се помежду им неприязън и диалогът между тях бе донякъде възобновен. Съдът постанови трите деца да живеят заедно и да бъдат отглеждани от двамата си родители. Бащата се съгласи и момчетата да се консултират с психолог и трите деца започнаха редовно да посещават фондация „За Нашите Деца“. 

След година психологическо консултиране Луиза продължава да се развива без помощта на своя психолог – спокойна, умееща да изразява чувствата и преживяванията си и с радост общуваща с двамата си родители и своите братя.  Работата с момчетата продължава и до днес, като и те се чувстват все по-подкрепени, спокойни и уверени с всяка следваща сесия. 

Историята разказа Джорджия Арсова, психолог във фондация „За Нашите Деца“.    

*Снимката на публикацията е илюстративна. 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.