От Украйна до България с Юлия, или как семейството е винаги правилната посока

Това е историята на Юлия – една борбена жена, която ни трогна със своя стоицизъм и способност да сплотява, да повдига духа, да бъде опора, дори когато под краката си няма никакви устои.

юли 22 2022

Това е историята на Юлия – една борбена жена, която ни трогна със своя стоицизъм и способност да сплотява, да повдига духа, да бъде опора, дори когато под краката си няма никакви устои.

Юлия е на 52 години, родом от Днипро, малко градче в района на Запорожие. Войната застига и нейното семейство и за тях не остава нищо друго освен като милиони други украинци да съберат целия си живот в няколко раници, за да тръгнат към неизвестността, но далеч от бомбите. Решението да заминат взима самата Юлия. На 4 март тя, заедно с дъщеря си и двамата си внуци, оставят единствения свят, който познават зад гърба си и се отправят към Полша. За щастие, там семейството е поето от доброволци, които успяват да им помогнат да преминат през цели три държави (Словения, Унгария и Румъния), за да се озоват на 8 март в България. Планът на семейството на Юлия е да се настанят в София, където техни приятели им осигуряват покрив над главите.

Минава около един месец от престоя им на българска земя, когато Юлия осъзнава, че въпреки нещастията в нейната родина, въпреки промените, през които преминават, животът си тече и тя е длъжна да се вземе в ръце. В семейството й има наболял проблем отдавна, който трябва да бъде разрешен макар и тук, където жената почти не познава никого и още не е наясно къде може да намери помощ. Единият от внуците на Юлия – Андрей, на 6 години, има изоставане и проблеми с психическото развитие. Момчето говори с ограничен речников запас, а освен това има и затруднения с дъвченето на храната. Андрей е затворен, трудно приема непознатите. Изолиран от своята среда, преживял ужаса на войната и намиращ се в чужда държава, комуникацията с околните става още по-трудна за него.

През месец май Юлия научава за нашата програма за работа с украински деца с трудности в развитието и се свързва с нас с молба за подкрепа. Приемаме случая на Юлия и нейното семейство присърце, защото виждаме в тях борбен и несломим дух, който през цялото време ни напомня, че трудностите идват, за да ни направят по-силни.

Стартирахме работа с цялото семейство, като първоначално предоставихме за тях хуманитарни и хигиенни пакети, намеригме личен лекар за децата, както и записахме 11-годишната Евгения в българско училище. Момичето получи и бърза стоматологична помощ, съчетана с консултация с алерголог, за да бъдат излекувани два от зъбите й с упойка.

Знаехме, че работата ни с Андрей щеше да бъде по-дългосрочна заради специфичното му поведение, но бяхме уверени, че ще можем да му помогнем. Началото беше трудно, защото момчето просто не искаше да разговаря с нас. Той отказваше да влезе в стаята, тичаше уплашено и хаотично из коридорите. Малко по малко обаче, стъпка по стъпка, Андрей започна да се отпуска пред нас. След консултация с нашия детски психолог и специалист ранно детско развитие, бе начертан и подробен план за бъдещите ни срещи, занимания и дейности с него. От необуздано и изплашено дете, с всяка наша среща виждахме как Андрей става по-спокоен, започва да се включва в игрите с другите деца и дори започва да се усмихва.

Работата ни с Андрей продължава, а всяка среща с Юлия ни припомня, че понякога е нужно само да знаеш, че не си сам, за да събереш всичките си вътрешни сили, да се изправиш и да повярваш, че те очаква едно по-добро бъдеще.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.