fbpx

Подкрепа като по ноти или как И. ни се довери

септември 16 2022

Семейството на И. пристига в Пловдив скоро след старта на войната в Украйна. По това време нашата новосъздадена инициатива “Мисия Украйна” вече активно работи с жени и деца, потърсили закрила в България, и семейството естествено стига до нашия праг. Водени са от желанието 5-годишният И., който страда от разстройство от аутистичния спектър, да получи подкрепа при адаптирането си тук. В родината си е получавал необходимите грижи от специалисти и майка му търси начин това да продължи и в настоящия им дом. 

След като опознаха момчето, нашите специалисти откриха най-естествения начин да стигнат до него чрез  музика. Отначало плахо и под ръка със специалист, днес той е най-редовният посетител на заниманията по Музикотерапия. С него работи и индивидуално специалист по Ранно детско развитие и след всяка сесия малкия е мъничко по-самостоятелен и уверен в себе си. 

Най-ценното е, че И. вече има доверие на екипа ни, който продължава да подкрепя цялото семейство по всевъзможни начини. Помагаме им да се установят в България, като ги придружаваме в различни местни институции и им осигуряваме превод. Така след неколкократни посещения в местен ДКЦ, семейството вече има и свой личен лекар и успя да се възползва от услугите на зъболекар.   

Записването за детска градина е още една стъпка, за която се готвим заедно. Бяхме до семейството при подаването на заявление и работим върху осигуряването на ресурсна подкрепа и езиково обучение за И. 

Няма да спрем до тук неотлъчно ще продължаваме да ги подкрепяме, докато не се уверим, че вече нямат нужда от нас.