fbpx

Подкрепа за родители с мисъл за децата

август 08 2023

Една от целите на фондация „За Нашите Деца“ е да подкрепяме родителите, за да полагат по-добри грижи за своите деца. Тази година ни се удаде възможност да го направим и като проведем две краткосрочни обучения насочени към родители в столична детска градина. 

Поканата за обучението дойде от директорката на детското заведение и специалистите от ЦОП „Щастливо Детство“ се отзоваха. Основната цел на директорката бе да подсигури една здрава връзка и основа на сигурност и информираност с първата най-важна инстанция в живота на детето – семейството. С ясната представа, че родителите и учителите са най-важните и съществени фигури в ранните етапи от живота на децата, тя решава да подаде ръка на родителите и да положи допълнителна грижа. Идеята е насочена директно към тях, но неминуемо се превръща и в грижа за децата. Директорката и специалистите в градината силно вярват, че за доброто на децата и развитието им е важно специалисти и родители да си партнират –  да бъдат един екип, да си взаимодействат и да се подкрепят, да вървят с едно темпо.

Така се стигна до идеята да се проведе обучение на тема „Доверието – мостът към партньорството“. Основните приоритети на обучението бяха насочени към затвърждаване на доверителната връзка между родителите и специалистите, както и на положените основи на диалог, изграждане на общи цели и намиране на общи допирни точки, които да допринесат за стартирането на нови съвместни дейности. 

Второто обучение обхвана темата „Предизвикателствата на първи клас“ и имаше за цел да информира и подготви родителите на децата от предучилищните групи. В диалога между специалистите от фондация „За Нашите Деца“ и участниците, родителите успяха да намерят отговор на редица въпроси, свързани с притесненията и очакванията им за приключението „училище“. Родителите получиха съвети как да съдействат за адаптацията на децата и каква е ролята им в този процес. 

По време и на двете обучения директорката на детската градина подсигури допълнителен персонал, който да обгрижва децата в извън работно време, докато родителите им участват в обученията. С мисъл за децата, за качеството на работа и за създаване на нещо стойностно, условностите спират да бъдат пречки и се превръщат в предизвикателства, които развиват и стимулират. Осъществяването на тези обученията е пример, че там където има желание, има и начин как идеите да се реализират. 

Радваме се, че имахме възможността да подкрепим родителите и да им дадем кураж и насоки как да полагат още по-добри грижи за децата си. Още повече, работата с професионалист като директорката на детската градина, който заема позицията си с цялото си сърце и за когото професията е призвание, беше много вдъхновяваща.  

Историята е разказана от Росица Кайрякова, психолог във фондация „За Нашите Деца“.        

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.