Програма в подкрепа на специалистите

февруари 22 2022

Да си родител е една от най-отговорните роли, които може да поеме човек в живота си. Да знаеш как се чувства детето ти, какви трудности среща и да го подготвиш да се справи с тях, е задача, която е сложна сама по себе си, дори и в семейства, в които всичко е наред. Но когато не всичко е наред в семейството, да помогнеш на тези деца става още по-сложно. Тези деца са преживели много и са пораснали бързо. Те често се държат предизвикателно и агресивно без да могат да обяснят защо. Въпреки всичко, те имат нужда от сигурност и подкрепа.

Често специалистите съсредоточени в разрешаването на конфликти и стресови ситуации, не обръщат внимание на собственото си състояние. Но, за да бъдат пълноценни в работата си е важно те самите да се чувстват добре и да получават подкрепа.

Вяра Панайотова от екипа на ЦОП „Щастливо детство”, представи пред свои колеги успешни практики и подходи за самосъхранение и развитие през целия им професионален път. Показа им защитено пространство, в което могат да разговарят за трудните моменти и да търсят начини да се справят.

Вяра Панайотова представи ментализацията, като метод за съхранение и развитие. Подходът представлява рамка за работа на екипи, работещи с комплексните нужди на клиентите и техните затруднения с формирането на близки емоционални взаимоотношения. Предлага стандартизирани инструменти и принципи за използване на умения за ментализация при хора, които работят с деца в неравностойно положение и тяхното обкръжение. Този подход е изключително важен за развитието на социално-емоционални и когнитивни умения – способността да придаваме смисъл на поведението на другите хора, на база на предположения за техните мотиви, както и умението да задаваме въпроси и да чуваме отговорите, за да разбираме по-добре. По време на тези срещи се дискутират различни ситуации и нужди на специалистите, на база на които се предлагат най-подходящите инструменти за ментализация, които да подпомагат както работата с децата, така и комуникацията между членовете на екипите.

В края на миналата година стартира програма от такива срещи, които ще продължават да се организират през цялата 2022 година.

Изграждането на силна професионалната общност в сферата на ранното детско развитие се осъществява с подкрепата на екипа на фондация „За Нашите Деца“, но и благодарение на нашите съмишленици и партньори от The Human Safety Net и Дженерали Застраховане.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.