fbpx

С разбиране към положителна промяна или историята на Асен, Дарина и шестте им деца

април 19 2024

В един горещ летен ден в Комплекса за ранно детско развитие на фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив пристига сигнал за многотдетно семейство, което се нуждае от спешна подкрепа и консултиране. Социалният работник, който поема случая, установява, че няма телефон за контакт със семейството, и затова решава да ги потърси на място.  

Картината, която заварва, е изключително тежка. Семейството на Асен и Дарина се състои от шест деца на различна възраст – най-голямото е на 16 години, а най-малкото на 2. Жилището, което което обитават, е в много лошо състояние и представлява малко предверие и една единствена стая, в която живеят всички. Финансовите възможности на родителите са силно ограничени, което прави невъзможно да подобрят условията на живот в дома си.   

Постъпилият сигнал от здравен специалист касае двете най-малки деца – двегодишния Димитър и четиригодишната Лили. Те не са имунизирани и не са водени на регулярни прегледи. Майката Дарина страда от лека форма на умствена изостаналост и се затруднява в отглеждането на децата. Трудно ѝ е да разбере част от техните нужди и по-конкретно, че са им необходими здравни грижи. За щастие наблизо живее нейната майка, която ѝ помага, а също и техни приятели и съседи се отзовават кой с каквото може. Асен от своя страна работи дълги смени, за да може да храни многобройното си семейство, но въпреки това финансите им са изключително оскъдни. 

След многократни домашни посещения и разговори с Асен и Дарина, те започват да се доверяват на специалиста и се заслушват в препоръките. Малко по малко и с голяма трудност, започват да отделят средства за подобряване на условията на живот на семейството си. Майката осъзнава колко е важно децата да се водят периодично при педиатър и да им се поставят редовно имунизации. Установено е също, че те не са получили полагащата им се еднократна помощ за раждане на живо дете за двете най-малки деца и със съдействието на социалния работник това вече е факт.  

След наваксването с ваксините на децата, родителите кандидатстват и за получаване на детски надбавки. За децата са осигурени хранителни продукти, дрешки, играчки и хигиенни консумативи.

Най-важното е обаче, че семейството се чувства много по-спокойно, защото усеща подкрепата на нашия екип. Социалният работник продължава и до днес да ги консултира и подпомага, като ги стимулира и в посока да продължат с увереност да се грижат за децата си, разчитайки само на собствените си усилия. 

Историята разказа Мариела Илевска, социален работник от Комплекса за ранно детско развитие на фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив. 

*Снимката на публикацията е илюстративна.   

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.