fbpx

Силата да простиш в името на семейството

октомври 24 2023

Понякога, когато си млад, животът изглежда лесен и всичко е сякаш на шега. Така започва връзката между Гергана и Дамян. Той е пълнолетен, тя обаче все още не е. Отношенията им се развиват скоростно и със съгласието на родителите на Гергана, двамата заживяват заедно в родната къща на Дамян.  

От бурната им връзка се ражда детето им Десислава и първоначално всичко върви добре. В грижите за малката се включват родителите и на двамата. В един момент обаче отношенията на младите започват да се обострят. Гергана разбира, че Дамян има паралелна връзка с друга жена, което за нея е изключителен шок. Решава се на крайната стъпка да събере багажа си и заедно с детето да напуснат къщата на Дамян и населеното място и да се върне при родителите си. Родителите ѝ приемат нея и детето и те заживяват заедно, под тяхна грижа и опека. 

Гергана прекратява всякакви контакти с Дамян, а той вече не крие новата си връзка и спира да се интересува от Гергана и детето си. Младата майка живее с родителите си, които ѝ помагат в грижите за Десислава, но трупа гняв към Дамян и околните. Грижи се за детето си, но не мисли, че ще успее отново да се довери на някого. Връзката между двамата родители изглежда завинаги прекъсната.

Тогава в Комплекса за ранно детско развитие на фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив пристига сигнал за непълнолетната майка и цялостната ситуация, в която се намира семейството. Специалист от фондацията веднага започва работа по случая. Отначало семейството на момичето подхожда с недоверие към социалния работник, но той бързо печели доверието им. След неколкократни домашни посещения на майката в жилището на родителите ѝ, както и на Дамян в неговото жилище, социалният работник си изяснява ситуацията и вече има изграден план какви действия да предприеме. Специалистът е решен да работи усърдно и да съдейства за събирането на младите родители.  

 Започва поредица от срещи между Гергана и специалиста, както и отделно между специалиста и Дамян. Въздействието е налице и след няколко месеца на разговори, съвети и срещи, двамата преосмислят поведението си и се събират. Дамян осъзнава, че това което е направил, е разбило семейството му, а Гергана решава, че все още го обича, и в името на детето им му дава втори шанс.  

Социалният работник, от своя страна, също е удовлетворен от факта, че е успял да събере двама души, в резултат на което детето им ще има двама родители. Така работата по случая отива към своя край, тъй като вече отношенията между младите са хармонични, основаващи се на доверие, уважение и разбиране.  

Историята е разказана от Сибила Славчева, специалист в социална услуга към  Комплекс за ранно детско развитие на фондация „За Нашите Деца“ в Пловдив. 

*Снимката на публикацията е илюстративна. 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.