fbpx

След трудния старт, Искра намира своят път към осиновителите си

По време на целия процес приемното семейство е неотлъчно до детето...

март 26 2022

Искра е родена през 2017 г. от пета нормално протекла бременност и раждане по оперативен механизъм, поради констатиран риск за живота и здравето на детето. От Дирекция Социално Подпомагане са предприели спешна мярка за закрила на детето, която е временно настаняване в професионално приемно семейство. Така Искра попада в приемното семейство на Людмил и Стойна Гущанови. Преди нея, те са отгледали и помогнали на още 7 настанени под техните грижи приемни деца.

Когато пристига при тях, Искра е на две години и девет месеца, плаха, в изключително неглижирано състояние, без поставени имунизации, с изоставане в психо – моторното развитие, не говори, сочи с пръст. Тя е с белези от травми на глава и десен крак и изгаряния на дясна ръка. Претърпяла е две черепно-мозъчни операции, вследствие на травма от падане от детска количка.

Приемайки Искра в своя дом, нейното ново семейство първо я записва за поставяне на имунизации, а следващата стъпка е да тръгне на детска ясла.

Приемното семейство, с много любов и подкрепа, се старае детето да навакса с изоставането, да стане по-смела, по-усмихната и да открият нейните интереси. Семейство Гущанови насърчават Искра да развие нейния потенциал. Момиченцето постепенно започва да наваксва и да постига самостоятелност – научава се да се храни сама, да се облича и съблича се, да се обува и събува сама, да сервира и отсервира, да подрежда играчките, да регулира физиологичните си нужди. Стъпка по стъпка, приемните родители виждат как детето постига напредък и оценяват малките „победи”.

В своето ежедневие, Искра получава подкрепа от специалисти рехабилитатор, логопед и психолог, които също стъпка по стъпка напредват с детето.

Постепенно момиченцето показва своя потенциал и приемното семейство, открива занимания, които са харесвани от Искра. Семейство Гущанови записват Искра в групата по йога и хореографската група, поради проявен интерес към народната музика. Детето е изключително щастливо и посещава заниманията с огромно желание.

Докато Искра е при своето ново семейство, нейните биологични родители никога повече не я търсят, нито близките и роднините. След време детето е вписано в регистъра за осиновяване. Приемното семейство с радост приели новината за вписването на детето в регистъра, тъй като знаели, че само това ще му даде сигурност и любящ дом завинаги! И така, след няколко месеца чакане, Искра среща за първи път своите осиновители. На тази среща тя е подкрепена от своето приемно семейство, от социалния работник от фондация „За Нашите Деца” и от социалния работник от ОЗД. Осиновителите и Искра подходили плахо на тази среща, но стъпка по стъпка, се отпуснали и нещата между тях се получили. Следват регулярни напасващи срещи между Искра и нейните „нови мама и татко”. По време на целия процес приемното семейство е неотлъчно до детето. Те я подкрепят, разговарят с нея, подготвят я за огромната промяна в нейният живот.

В края на опознавателния период между детето и нейното ново семейство, Искра е щастлива, изградила е силна емоционална връзка и доверие. И така, в края на февруари Искра смело започва новият си живот с новите „мама и татко”. Екипът на фондация „За Нашите Деца” и пожелава, здраве, търпение и много щастливи мигове заедно с мама и татко. Знаем, че пътят на прехода и битките, които ще водят няма да е лек, но и знаем, че детето ще бъде обичано, щастливо и защитено.

А на семейство Гущанови желаем същата сила и енергия, любов и хъс, които влагат в грижата за всяко от настаняваните при тях деца, да не угасват никога и винаги да бъдат такива СЪРЦАТИ ЧОВЕЦИ!!!

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.