fbpx

Волята на една майка детето ѝ да има по-добър живот

януари 30 2024

През лятото се запознахме с млада самотна майка на три годишно момче. Жената е от ромски произход, като това е единственото й дете и е решена да няма повече деца, за да може да се грижи по най-добрия начин за малкия Христо. Тя не е ходила на училище и е неграмотна, което поражда необходимостта от подкрепа. 

Двама специалисти от фондация „За Нашите Деца“ се заемат с това да помогнат на майката – социален работник започва работа с нея, а психолог „Ранна детска интервенция“ с детето. Скрийнингът на малкия преминава отлично и показва, че детето няма дефицити и е напълно в норма за възрастта си. 

Майката, от своя страна, преминава обследване при психиатър, с цел да се разбере дали има нужда от специална подкрепа. Резултатът е добър като е установено, че е напълно здрава психически. Оказва се обаче, че огромно негативно влияние върху нея оказва собственото й семейство, което не вярва в нея и й натрапва представите си как се отглежда дете. 

Майката и детето живеят сами в много лоши битови условия, но тя се старае винаги да е чисто и топло. Бащата на Христо не е част от живота им. Малкият не ходи на детска градина, защото има силно развит страх, че там ще бъде малтретиран и ще стане обект на подигравки, тъй като това му казват неговите лели и чичовци. По тази причина за майката е невъзможно да започне работа и така да подобри стандарта им на живот. 

На фона на всички трудности, пред които е изправена, жената има силно развит майчински инстинкт, грижи се с много внимание и любов за детето и има огромно желание да му даде по-добър старт от този, който тя самата е получила. Майката изпълнява прилежно всички насоки, които получава от нашите специалисти, и резултатите са видими. При първата ни среща детето е все още на памперси и кърма, но с правилните насоките в рамките на три месеца успява да го отбие от кърмата и научи да използва гърне. 

Работата продължава и в насока Христо да тръгне на детска градина.  Със съдействието на специалистите, е подадено заявление, което бива одобрено. Оказва се обаче, че на детето не са поставени задължителните имунизации, но и това успява да се навакса навреме за започването на детска градина. 

В момента детето предстои да тръгне на градина, а специалистите от фондацията съдействат на майката да си намери работа. Следваща желана стъпка е и кандидатстване за общинско жилище. 

Срещата ни с майката на Христо ни показа още веднъж, че независимо от произхода и обстоятелствата, едно дете може да бъде обичано и отглеждано по добър начин и да получи добър старт в живота си. Стига родителите или родителят да е отдаден и способен да се разграничи дори от собственото си семейство и неговите порядки. Помощта, в лицето на организация като нашата, е на ръка разстояние, стига родителят да я потърси. 

Историята е разказана от Албена Илиева, социален работник във фондация „За Нашите Деца“.     

 *Снимката на публикацията е илюстративна.