fbpx

За дългия извървян път или как Ален се дипломира

май 23 2023

Преди точно три години  в един топъл есенен ден, малкият Ален пристъпи плахо прага на Дневен център „Развитие“ към фондация „За Нашите Деца“. Въпреки неувереността, големите му тъмни очи грееха с любопитство и изучаваха всеки детайл.  

Родителите на малкия герой разказаха подробно неговата история, която докосна дълбоко сърцата на целия екип. Детето беше преживяло немалко перипетии – тежко изгаряне и престой в болница белязват за цял живот малкия Ален. След този инцидент, той преживява регрес в социално отношение и започва да проявява стереотипно поведение с висока степен на тревожност. Родителите му, видимо притеснени и загрижени, искат да му помогнат, като осигурят необходимата подкрепа от специалисти. По лицата им се чете надежда, борбеност и вяра, че малкият отново ще бъде онова будно дете, изучаващо света.   

Състоянието на детето не е добро – той не може да управлява нито мислите, нито тялото си, както и да поставя граници. Объркан е, защото не знае какво му се случва, а начинът, по който възприема света, се различава от този на връстниците му. Това го кара да е напрегнат и свръхактивен. 

Воден от надежда и вяра, екипът на Дневен център прави първата стъпка от дългия път. След проведени задълбочени консултации между различните специалисти – психолог, логопед, рехабилитатор и специалист „Ранно детско развитие“, се изготвя многофункционална оценка на детето, както и подробна програма. Целта на индивидуалния план на Ален е да го подкрепи и заедно да му осигурим среда, която не го плаши, а го забавлява и вдъхновява да учи.   

С малки стъпки, подобно на прохождащо дете, рамо до рамо с родителите на Ален минахме през неговото развитие отново. Научавахме, преповтаряхме и затвърждавахме умения и знания. Социалните асистенти го обгрижваха с много внимание и любов. Показваха му света, а когато бе необходимо се „обръщаха с главата надолу“, за да погледнат света през неговите очи и да го разберат.  

Ден след ден той с много усилия се справяше с предизвикателствата и правеше все по-уверени стъпки. Ален порасна и преодоля много от травмите си и така елиминира и много от дефицитите си. С времето напрежението у него намаляваше все повече.  

След три  години усърдна работа, различни занимания, много търпение и немалко трудности, гордо изпратихме нашия малък ученик.  

Ален ни научи на много и доказа, че почти всичко е възможно, стига да има усърдие и желание. Благодарим му, че ни възнагради богато като напълни сърцата ни с радост и вяра, че можем да се справим заедно. Историите, като тази на Ален и неговото семейство, които днес гордо държат дипломата му от Дневен център „Развитие“, ни доказват, че почти всичко е възможно, стига да има работа и желание. 

Екипът ни с усмивка, гордост в сърцето и малко тъга, пожелава на Ален да крачи смело по пътя на своето детство, да бори трудностите и да вярва в себе си, както го научихме. 

Благодарение на добрия мост между услугите, той ще продължи своето обучение в масова детска градина на ресурсно подпомагане.  

Историята е разказана от Кети Лазарова, Специалист „Ранна детска интервенция“ в Дневен център „Развитие“ на фондация „За Нашите Деца“.    

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.