„Здравей, ние сме твоите родители!” или колко е труден пътят на осиновяването

юли 10 2022

Още с първото проплакване всяко дете поставя началото на една житейска, емоционална и незаменима връзка. Връзката със собствената си майка. Часове по-късно, то приема в живота си и другия най-важен човек, който може да има – баща си. Така, от първите си мигове детето се свързва с родителите си органично, естествено и с усещането за сигурност и безусловна любов. Но това невинаги се случва в житейския път на всеки от нас. Това е най-добрият, но не и гарантиран сценарий за началото на един нов живот. Понякога, на детето ще му се наложи да се запознае с няколко родители, докато намери подходящите, своите. Тези, от които наистина да получи обича, закрила и грижа.

Такъв е пътят на осиновеното дете и на неговите осиновители. Това е нелек, изпълнен с предизвикателства, с трудности, но и с любов път. Това е пътят на Станимир. Той е едва на 3 годинки, когато за пореден път трябва да смени родителите си, дома си, съдбата си. Открива ги в лицето и жилището на една изключително сплотена двойка. Те са отговорни, любящи, добросърдечни млади хора, които имат обичта си един към друг, но за нещастие, тя се оказва недостатъчна, за да си родят детенце. Но за тях семейство означава не просто влюбена и разбираща се помежду си двойка, а истинско семейство с дом, в който се чува детски смях. Така двамата стигат до решението да станат осиновители. А тяхното осиновена рожба става Станимир – първото дете, за което им се обаждат от ОЗД. Щом се срещат с него, те веднага разбират. Това е техният син. А те са негови родители. След официалното решение на съда и преминаването през тежката и мъчителна процедура, включително и в документално отношение, по осиновяване, двамата вземат Станимир от ОЗД. Казват му „Здравей!” и го водят в новия му дом. Поредният нов дом. Въпреки желанието, старанието и грижите на осиновителите, Станимир се затваря в себе си и изпитва неистов страх да излезе от новия си дом. Дали няма да е за последно? Дали не го очаква още един нов дом?

Страхът да бъде изоставен се задълбочава и неговите родителите се обръщат към ОЗД, а от там ги изпращат към нас, за да получат професионална и специализирана помощ. Причината за това е не само нежеланието на Станимир да излиза от вкъщи. Оказва се, че в приемното семейство, в което е живял до този момент, не е успяло да му осигури нужната образователна и стимулираща развитието среда. Ето защо психо-емоционалната възраст на момченцето е по-ниска от календарната, а освен това той не говори изобщо. Станимир не просто отказва да излезе от новия си дом, но и да се раздели с новите си родители. Не позволява да остане дори само с баба си. А когато не получи онова, което иска, реагира остро, с автоагресия и не се поддава на убеждаване.

Ние, от „Фондация за нашите деца” бързо разчетохме всички знаци за състоянието на Станимир. В действителност, той развиваше прилепчиво поведение към родителите си. Ето защо целта ни беше в началото по време на нашите сесии, да присъстват заедно със Станимир. Но когато разбрахме, че момчето се страхува да не изгуби поредния си нов дом, като излезе от него, в името на неговото спокойствие, ние го посещавахме. Планът ни се състоеше в обширна програма от занимания, беседи и развиващи дейности. За целта назначихме на Станимир логопед и психолог. Включихме се в този труден път на осиновителите, защото знаем колко тежък може да бъде той. Но знаем и, че веднъж преминало, на пръв поглед непосилното начало ни отвежда към една щастлива развръзка. Така се случи и със Станимир и новите му, последните му родителите. Благодарение на специализираната подкрепа и съветите на експерти с времето семейството успява да постави по-добри граници на детето. Родителите му създават правила, а Станимир не само че ги спазва, но и усеща рутината като пристан на спокойствие и обич – не временна, а постоянна. Момчето започна все по-уверено да опознава новата си домашна среда и да усвоява нови модели на поведение. Агресията му остава в миналото, но ние продължаваме работа със Станимир и неговите родители. Пътят на осиновяването не е лесен, но е трогателен, истински и доказващ, че децата са любов, без която не можем и за която сме готови на всичко.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.