fbpx

Желана, чакана, реална – Живка

декември 23 2021

На пръв поглед идването на бял свят на малката Живка не кореспондира по никакъв начин със заглавието на нашата история. Но в нея има приказност и вълшебство. Родена е доносена, по нормален начин, от единадесета непроследявана бременност в края на 2020г., когато всички се подготвят за един от най – светлите празници рождество Христово и веднага след раждането е изоставена от майка си, поради невъзможност и нежелание да се грижи и за нея, тъй като гледала четири деца.  Готовността обаче, на едни тогава напълно непознати за Живка хора, да й дадат семеен уют, много безусловна обич, нежност и внимание, я среща с професионално приемно семейство Ангелови.

Информацията за децата изоставени в родилни домове достига до екипа по приемна грижа от отдел „Закрила на детето”. В този случай малката Живка имаше късмет, тъй като в този момент семейство Ангелови бяха свободни и с подходящия профил за бебе. Приемното семейство беше запознато с профила на детето, предостави своето съгласие и се пристъпи към настаняване на детето, при което семейство Ангелови получиха подкрепа от своя ключов социален работник, както и материална и финансова от фондация „За Нашите деца”. Работейки в тясно сътрудничество с приемните родители, през тази почти една година, при честите телефонни разговори и ежемесечни домашни посещения се отчиташе постоянната промяна на детето, неговото развитие, порастване.

Професионално приемно семейство Галина и Алексей Ангелови със своя богат опит в приемната грижа, отглеждайки преди това шест деца, много умело и с правилните насоки на екипа по приемна грижа, проведоха консултация с рехабилитатор в ДЦДБУ „Развитие”, към фондация „За Нашите деца”. С точност посещаваха часовете при специалиста и работиха активно по негови препоръки и насоки, за физическото укрепване и подобряване на активността и общата моторика на детето. Дори когато и двамата приемни родители се разболяха от covid 19 и бяха приети в болница, дъщерите им поеха грижите за детето и продължиха да му предоставят най-добра обща и медицинска грижа, обич и забавления. В момента детето се развива добре и със значителен напредък.

Един месец Живка контактува със семейство, което още при първата има среща я харесва и без да губят много време подават документи за осиновяването й. Така в критичен момент за приемното семейство детето срещна своите бъдещи родители.

И както в приказките, и по Коледа се случват чудеса, малко преди да отпразнува своя първи рожден ден малката Живка заживя в свое семейство с мама и тати. Така с наближаване на този ден тя става все по-желана и реална за щастливите осиновители. Какво по-хубаво от това всяко дете да има семейство, да бъде обичано и да се радва на безгрижно детство.

Екипът на приемна грижа от фондация „За Нашите деца” им желае от сърце здраве, пъстър и безгрижен съвместен живот и вълшебни празници.

А на семейство Ангелови изказваме най-сърдечни благодарности за всеотдайната грижа, топлотата и любовта, с които промениха живота и дадоха силен старт на 7 деца.

Йоана Ангелова

социален работник

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.