fbpx

Център за настаняване от семеен тип „Детство“ - Детска къща

За центъра 

Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Детство“,или с обич наречен от екипа ни Детска къща, е открит през 2012 г. и е временен подслон за до 8 деца на възраст от 0 до 7 г.

От създаването си до началото на 2021 г в Детска къща са получили грижа 57 деца, от които 38 са осиновени, 7 – върнати в биологичното си семейство и 6 настанени в приемни семейства. За тях в къщата с много обич и индивидуално отношение се грижи екип от висококвалифицирани детегледачки, като с допълнителни активности се включат и част от останалите ни специалисти – логопед, специалист „Ранно детско развитие“, психолог и др. 

До юли 2020 г. в Детска къща са настанявани деца от 0-2 г.Поради законодателни промени, които налагат приоритетно бебетата, разделени от родителите си, да се настаняват в приемни семейства, къщата е пригодена за по-големи деца. От октомври 2020 г. в Детска къщасе настаняват предимно деца от 3 до 7-годишна възраст.

На кого помагаме

Детска къща е място за живеене и сигурна среда за деца от 0 до 7 г., отделени от семействата си поради различни причини, които поставят в риск техния живот, физическо, емоционално и психическо здраве и възможностите им за развитие.  Сред причините за настаняване на деца в  Детска къща  са  неглижиране, малтретиране, тормоз, принуждаване към просия и други форми на насилие. Децата основно се настаняват при нас кризисно – когато са изоставени, спешно изведени от семейна среда, или преместени от домове за медико-социални грижи. 

Как помагаме

Грижата в Детска къща е близка до семейната среда и е поета основно от детегледачки. За всяко дете вкъщата се планират и реализират дейности, които осигуряват индивидуална психо-емоционална подкрепа. Създадени са чудесни условия за изграждане на хигиенни, битови и социални навици на децата.

На всяко дете се изготвя специализирана оценка при настаняването му, която предоставя информация за развитието му и специфичните му нужди от образование, възпитание, изграждане на навици, наваксване на дефицити и изоставане, отношенията със значими хора в живота му, перспективи за неговото бъдеще, както и препоръки за работа в посока извеждане на детето в семейна среда. Децата в „Детска къща“ получават топлина, любов и индивидуални грижи. Всяко дете разполага с лично пространство за почивка и занимания. За разлика от живота в социалните институции, които помним от миналото, при нас децата имат свои лични вещи – дрешки, обувки, играчки, книжки и др., които са подредени в индивидуално шкафче, до леглото на детето в неговата спалня. В къщата има подходящо оборудвани помещения за различни видове занимания и активности на децата – дневна, трапезария, стая за активна игра и творческа стая за креативни занимания. Благодарение на наши корпоративни и индивидуални дарители, осигурявамездравословно хранене, изцяло съобразено с нуждите на децата. Режимите на хранене на децата са оптимално балансирани, навременно консултирани с лекар и при нужда се актуализират. 

Като част от Комплекса за ранно детско развитие, Детска къща получава подкрепа от различни специалисти за организиране и провеждане на допълнителни дейности за децата – социализиращи и развитийни. В тях взимат участие психолог, педагог и специалист „Ранна детска интервенция“. Децата имат различни социализиращи активности извън Детска къша, организирани от нашия екип и доброволци: куклени и театрални постановки, пикници извън София, разходки до паркове, Зоопарк, Аквапарк, детски партицентрове и др. Също така на децата се осигурява възможност да посещават детска градина.

В Детската къща организираме лични и общи празници и събития, които са истинско преживяване за децата – рождени и имени дни, Коледни тържества, Великден, Първи юни, Баба Марта и др. – празници, които някои деца преживяват за първи път при нас.

Екипът на Детска къща работи интензивно за подготовка и извеждане на всяко дете в семейна среда – приемно, биологично или осиновително семейство като гарантира приемственост, предвидимост и сигурност в процеса, както за детето, така и за семейството. Ние   консултираме семействата, осигуряваме обучения и възможност за напасване /общуване между детето и семейството/.

Нашите специалисти

В Детска къща работят 8 детегледачки, които работят на смени, така че децата винаги да бъдат индивидуално обгрижени. Те са отдадени и приемат своята работа като лична мисия. С тях ежемесечно се провеждат индивидуални срещи, на които се прави преглед на  извършените с децата дейности и се поставят целите за следващ период. За да сме сигурни във високото качество на грижите за децата, колегите ни участват в регулярни обучения по организирана годишна програма. Обученията са на медицинска и психологическа тематика за надграждане и усъвършенстване на знанията за качествена грижа за децата.

Нашите детегледачки могат да разчитат на подкрепата на социални работници, специалисти в ранното детско развитие и ранната детска интервенция и специален педагог, които изготвят рамката за работа с децата.

Партньори

Центърът изцяло е интегриран в системата от услуги в общността и работи активно с отделите за закрила на детето, родилните отделения, здравната система /Лаборатории Бодимед, МЦ „Медива“/ и други доставчици на услуги. Работата на центъра се подкрепя от доброволци и стажанти.

Детска къща се разпознава сред партньори и в професионалната общност като място осигуряващо качествена и максимално близка до семейната среда грижа за деца. За да предоставя на децата всичко, от което те имат нужда, за да разгръщат своя потенциал, Детска къща разчита на дарения от индивидуални дарители и корпоративни партньори като LR GLobal Kids Fund, Ем Ви Ди Ви  и др. Благодарение на дарителите, децата в Детска къща се радват на качествени хранителни продукти, социализиращи дейности и екскурзии и най-важното 24 часова грижа от нашите детегледачки, които са се посветили на тях.

Щастливите истории на тези, на които помогнахме

На дъното в мрака единствената светлина винаги са децата

Ние от Фондация „За нашите деца“ продължаваме да подкрепяме Поля и вярваме, че за цялото семейство щастието тепърва предстои. Най-важното е, че и Поля вярва в това.  

Научи повече

С подходяща подкрепа и висока скорост в 3 клас

Михаела и Калоян - отбор на победители.

Научи повече

Курсa за кандидат-oсиновители завърши с нагласа за нещо значимо и много съкровено

Научи повече

Големите очаквания

Научи повече

Вая и Надежда – любов от пръв поглед

Такива истории ни се иска да ви разказваме по-често – щастливи, вълнуващи, пълни с любов и грижа.

Научи повече

Уроците, които получихме, докато учихме малката Петя да се движи.

Научи повече

Борбата за Калина и изгубеното й детство

Калина е осиновена от семейство Радина и Иван Данаилови, когато е на 4 годинки. Това е нейната история.

Научи повече

Лято в Детска къща

Нека да е лято, само да е лято!  
Тази песен звучи цяло лято в Детската ни къща, но със своя детски аранжимент и текст, който децата сами измислят всеки ден.  

Научи повече

Първи стъпки в детската градина – мечтана и чакана

Или как малките всекидневни неща, наистина променят света на едно дете.

Научи повече

Екипът на Детска къща

Мариана Соколова

Ръководител "Детска къща"
m.sokolova@detebg.org

Янка Маркова

Социален работник
y.markova@detebg.org

Корнелия Донова

Детегледач
k.donova@detebg.org

Росица Григорова

Детегледач
r.grigorova@detebg.org

Снежанка Атанасова

Детегледач
s.atanasova@detebg.org

Гергана Цекова

Детегледач
g.tzekova@detebg.org

Емилия Вучева

Детегледач
e.vucheva@detebg.org

Мариела Гигова

Детегледач
m.gigova@detebg.org

Теодора Миркова

Детегледач

Лариса Шишкова

Детегледач

Иванка Георгиева

Детегледач

София 1303, ж.к. Сердика, ул. „Охридско езеро“ №2