fbpx

Вечер на Добродетелите 2010

18 октомври, 2010 19:30, Auto Union Center

За събитието

По време на второто издание на „Вечерта на добродетелите“ ние ще набираме средства за осигуряването на нови 20 приемни семейства, които да се грижат за изоставени деца.

Защо е важно да има приемни родители?

❖ У нас повече от 7 000 деца живеят в 140 социални домове.

❖ Повече от 2 000 от тях са бебета, които прекарват най-важните първи три години от живота си в 32 социални институции, регламентирани като лечебни заведения. За тях се грижат сърцати хора, но в бели престилки.

❖ Приемните родители ще дадат на изоставените деца топлината и грижата, от която те се нуждаят, но не могат да получат в социалните институции.

Защо тези деца не са с родителите си?
Причините са много и различни. От една страна липсата на подкрепа на родителите от страна на близки, роднини, от друга страна – наличието на увреждане при детето, както и бедността и социалната изолация. Повечето от тези деца не поддържат активна връзка с близките си.


Защо живеят в домове?

Наследеното от години мнение е, че държавата може да бъде добра майка и да се грижи за децата, тогава, когато семейството не може да поеме тази роля. Затова са нужни много години, за да се преориентира подкрепата на държавата и да се инвестира в целостта на семейството, както и предотвратяването на раздялата между родители и деца. Малцина осъзнават пагубното влияние на груповата грижа за децата в социалните домове върху тяхното емоционално и психологическо развитие.


Приемната грижа е алтернатива на живота в домовете.

Приемната грижа е семейна грижа за дете в риск. Това може да бъде дете, настанено в дом или такова, за което не е подходящо да остане с родителите си за известен период от време. Приемната грижа е възможност детето да не попадне в един от 140-те домове в България, а да отиде в семейството на други хора, които ще заместят родителската грижа, докато се реши проблема в семейството. Приемната грижа е подходяща за деца, настанени в социални институции, защото им дава възможността да растат в семейна среда, обградени от любов и внимание и в среда, която им позволява да се развиват пълноценно, което не може да стане в дом за деца.

Изпълнители

Гостите на второто издание на „Вечерта на добродетелите ще имат възможност да чуят на живо изпълнения на Богдана Петрова – първата победителка в шоуто „България търси талант” и на струнен квартет СТРИНГС.

Богдана от Пловдив тази година спечели сърцата на хората с прочувствения си глас и харизма в телевизионното предаване „България търси талант”. Младата изпълнителка е щастлива, че с участието си във „Вечер на добродетлите“ 2010 ще сбъдне мечтите на деца от социални домове да имат свое семейство.

Струнен квартет „СТРИНГС” е създаден през 2001 г. като съвременен концептуален струнен квартет, представящ модерно аранжирана класическа и авторска музика. Четирите момичета – Венета (цигулка), Зорница (цигулка), Дора (виола) и Нора (виолончело) са избрани след прецизна селекция между най-добрите студенти-солисти в Националната музикална академия. Красивите дами се чувстват съпричастни към каузата на „Вечерта” и чрез музиката си искат да помогнат на набирането на средства за осигуряване на семейства на изоставени деца. През 2008 г. СТРИНГС участваха в благотворителен концерт на фондация „За Нашите Деца” в подкрепа на кампанията „Не ме изоставяй” .

Във „Вечер на добродетелите“ ще вземе участие и „Камино бенд” с ръководител Пейо Филипов, а изпълнителите, които ще забавляват гостите в залата и зрителите са младите таланти Красимира Иванова и Стефан Илчев. Пейо Филипов е силно ангажиран с каузите на фондация „За Нашите Деца“ в ролята си на член на нашия Консултативния съвет и грижовен баща.

Патрони

г-жа Йорданка Фандъкова

кмет на гр. София

Николай Младенов

министър на външните работи

В традиционното благотворително наддаване Игор Марковски отново ще провокира вниманието и ще покачи адреналина на гостите в залата с атрактивни предмети и ценни произведения на изкуството.