fbpx

Вечер на Добродетелите 2011

17 ноември, 2011 19:00, Auto Union Center

За събитието

За трета поредна година фондация „За Нашите Деца” организира благотворителна вечеря-търг „Вечер на добродетелите” под патронажа на г-жа Кристалина Георгиева. Събитието ще се проведе на 17 ноември 2011 г. в Auto Union Club Center.

Целта на инициативата тази година е с набраните средства да се създаде Детска къща за малки деца с тежки увреждания, както и за изоставени новородени, които не могат да бъдат настанени в приемни семейства. За изграждането на мечтания дом са необходими 80 000 лева.

„Една голяма част от децата до тригодишна възраст, които живеят в социален дом са с много тежки увреждания като синдром на Даун, аутизъм, умствена изостаналост и детска церебрална парализа. На една част от тях ще намерим приемни и осиновителни семейства, други обаче не могат да бъдат върнати в биологичните им семейства, нито да бъдат осиновени или да преминат под приемна грижа. Надявам се с помощта на всички хора, които ще присъстват на събитието да съберем нужните средства, за да осигурим на тези деца семеен уют и топлина, от които се нуждаят” – каза Елка Налбантова, директор „Развитие” на фондацията.

Миналата година под патронажа на Йорданка Фандъкова и Николай Младенов, бяха събрани над 66 000 лева, които бяха използвани за набиране и подготовка на приемни родители за деца в нужда. Екипът на фондацията ежегодно представя отчет за изразходваните средства.

Организаторите на „Вечер на добродетелите” 2011 очакват над 100 официални гости от академичните и културните среди на България, представители на бизнеса, дипломатическия корпус и политици да станат част от събитието. Водещи и тази година ще бъдат известните журналисти Мира Добрева и Драго Симеонов, които от години подкрепят каузата на фондация „За Нашите Деца“ и са ангажирани с подбряването живота на децата в България.

Кауза

ДЕТСКА КЪЩА

Всяко дете има нужда от дом и семейство. Бебета, които живеят в социален дом протягат ръчички към празното пространство и чакат… Чакат своята мечта… Мечта, която не познават… Ние знаем колко е ужасно да си сам и безпомощен във всичко това. Знаем, че тези деца са нашите деца. Затова решихме да споделим мечтата и да извървим нейния път. Мечтата се казва Детска Къща.

На кого е необходима Детска Къща?

Голяма част от децата, които живеят в социални домове за бебета, са с тежки увреждания. Някои от тях са с нестабилни жизнени функции и изискват непрекъснато 24-часово лекарско наблюдение, налага се периодично подаване на кислород, хранене със сонда, чести лабораторни изследвания. Състоянието на тези деца не изисква лечение. Прогнозата за някои от тях е лоша и свързана с очаквана смърт на детето. Но всички те имат нужда да бъдат обичани и нечии. Много често това им помага да постигнат чудеса в развитието си, въпреки увреждането. За съжаление много често родните им семейства не успяват да се справят с нуждите на тези деца. Поради тежкото им здравословно състояние е трудно да се намерят подходящи за тях приемни и осиновителни семейства.

За някои от децата е необходимо повече време за преодоляване на кризисен период или за приучване на семействата в специалните грижи за детето. Така се подготвя преместването на детето в семейство – биологично, роднинско, приемно или осиновително. Детска къща ще бъде дом и за изоставени новородени бебета, които не могат да бъдат настанени в приемни семейства веднага след раждането.

 

Грижата за децата в Детската къща

Животът в детската къща е организиран както в семейство. За всяко дете има възрастен, който изгражда трайна и стабилна връзка с детето. Това е Мама. Тя полага основните грижи – храни детето, къпе го, грижи се за неговата безопасност, играе си с него, разказва му за света, грижи се за дома и дрешките, води го на лекар и в парка, прави и подрежда първите снимки. За децата с тежки увреждания основната грижа се поема от високоспециализирани медицински сестри, обучени за провеждане на необходимите процедури към малки бебета. Когато Мама е навън и не е на разположение, грижата се поема временно от друг възрастен от персонала, когото детето познава. Това може да е Баба или Леля. Детската къща гарантира естествена възможност за контакт между детето и неговите родители, роднини или приемащи семейства. Празниците са важна част от живота на децата в къщата. Организират се семейни и лични тържества, отбелязват се и се насърчават успехите на децата – първите стъпки, първите думички… Децата в къщата имат приятели и съседи, с които споделят празниците и се подкрепят взаимно в делниците… И както във всяка къща, там ще се раждат и умират хора… И когато в този дом дете срещне смъртта, то ще бъде придружено в последните си часове и ще бъде изпратено с достойнство и грижа.

Как Детската къща ще промени живота на децата?

Детската къща ще създаде условия за естествени човешки отношения с децата. Тя ще дава пространство за гостоприемно посрещане в света на всяко дете. Децата ще получават обич и грижа не по рецепта и график, а защото ще предизвикват обич и ще търсят внимание. Ще растат убедени, че имат право на това и то им се полага. Защото никой не може да ни отнеме емоционалната нужда от човешка топлина и грижа. Тя еднаква за всички деца, независимо от физическите и интелектуални ограничения или възрастта.

Защо Детска къща е важна мечта?

Детска къща е мечта за децата, за техните родители, за семействата, които са готови да посветят живота си на дете с увреждане, но имат нужда от подкрепа, за да се научат как да полагат необходимите грижи. Къщата е мечта за хората, чиято професия от безлична лелка в социалния дом се превръща в „мама“ в едно семейство, наречено Детска къща. Детската къща е мечта за обществото ни, защото тази сбъдната мечта ще ни даде възможност да се чувстваме отговорни възрастни и да посрещаме надеждата в очите на децата без срам.

Програма

Тази година отново сме подготвили разнообразна програма за гостите на „Вечер на добродетелите”. Първата от многото изненади на вечерта ще бъдат прекрасните изпълнения на струнен квартет „СТРИНГС”. Четирите момичета – Венета (цигулка), Зорница (цигулка), Дора (виола) и Нора (виолончело) създават СТРИНГС през 2001 г. с идеята да представят по модерно аранжиран начин класическа и авторска музика. Те впечатляват публиката с нестандартни изпълнения и атрактивна визия. Красивите дами от години подкрепят фондация „За Нашите Деца”, защото вярват, че изкуството има силата да променя и мотивира хората да бъдат по-добри и състрадателни.

През 2008 г. СТРИНГС участваха в благотворителен концерт на фондация „За Нашите Деца” в подкрепа на кампанията „Не ме изоставяй”, а миналата година откриха с изпълненията си „Вечер на добродетелите”.

Гостите на събитието ще имат възможност да се насладят и на изпълненията на неповторимия джаз певец Васил Петров, който подкрепи усилията ни за набиране на средства за създаване на Детска къща. Българският Синатра ще поднесе своите музикални комплименти в края на вечерта. Многобройните почитатели на класиката „Му way“ ще могат да я чуят на 17 ноември 2011 г. Васил Петров подготвя и второ изпълнение, което ще остане изненада за гостите. Талантливият композитор и пианист Росалин Наков ще акомпанира на изпълненията на Васил Петров. Росалин Наков е роден в Монтана. Завършва Музикалното училище в Плевен и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Носител е на много награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Композирал е песни за Маргарита Хранова, „Сигнал“, Белослава, Милица Божинова, Орлин Горанов и много други.

Музикални компименти към гостите на събитието ще поднесе и съвременият символ на българския фолклор и ритми – Елица Тодорова. Тя ще изпълни емблематичната си песен „Вода“, с която спечели шесто място на „Евровизия“ 2007, както песните „Зайди – Зайди“ и „Молитва“.  Последната песен, в етно рокендрол звучене, е най-новият проект на темпераментната барабанистка с дамите от струнния квартет „СТРИНГС“ .

За първи път в програмата на „Вечер на добродетелите” ще има и танцувална част в лицето на чаровните танцьори от  Dance Academy. Основателите на танцовата школа Трендафил Сърмов и Анна Дончева с готовност се включват в много благотворителни концерти и прояви.

През април 2011 г. те бяха партньори на фондация „За Нашите Деца“ в организирането на „Приказен танц“ и показаха, че красотата и магията на танцовото изкуство могат да бъдат път към сбъдването на много детски мечти.

Патрон

г-жа Кристалина Георгиева

европейски комисар от България и специалист по въпросите на устойчивото развитие

Водещи

Мира Добрева

Водещи на третото издание на „Вечер на добродетелите“ ще бъдат вечно усмихнатите и чаровни журналисти Мира Добрева и Драго Симеонов. На миналогодишното издание на събитието двамата водещи допринесоха със своя стил и харизма за искрената атмосфера на Вечерта. Драго Симеонов за трета поредна година се включва в благотворителната инициатива, защото вярва, че всяко дете заслужава семейство и усилията в тази посока не бива да са еднократни, а е нужна дългосрочна ангажираност на всеки един от нас.
Мира Добрева също с готовност се присъедини към „Вечер на добродетелите“ и тази година, защото за нея децата са непрекъсната кауза и грижа. Тя е и лице на кампанията на фондация „За Нашите Деца“ за набиране на приемни родители. Мира Добрева вярва, че ролята на известните личности е да работят за популяризирането на алтернативите на социални домове и да спомагат за показването на същността на проблемите. Популярната телевизионна водеща е убедена, че за приемната грижа в България трябва да се говори повече и в по-позитивна светлина. За целта тя вече направи няколко репортажа по темата и непрекъснато отговаря на запитвания на медии и граждани за начините, по които човек може да стане приемен родител.
„Изоставените мъничета носят тъгата на отхвърленото дете много след като вече има кой да се грижи за него. Струва ми се, че децата усещат и знаят дали са обичани, чакани, желани още в утробата на майката. Затова Ви казвам, че изоставените деца имат нужда от много, много любов!“ – казва Мира в едно от последните си интервюта.

Драгомир Симеонов

Драго Симеонов отново се включва в благотворителната инициатива, защото вярва, че всяко дете заслужава семейство и усилията в тази посока не бива да са еднократни, а е нужна дългосрочна ангажираност на всеки един от нас.

В традиционното благотворително наддаване Игор Марковски отново ще провокира вниманието и ще покачи адреналина на гостите в залата с атрактивни предмети и ценни произведения на изкуството.