fbpx

Вечер на Добродетелите 2013

10 октомври, 2013 19:30, Sofia Event Center, Paradise Center

За събитието

Благотворителното събитие Вечер на добродетелите се организира за четвърти път и ще се проведе на 10 октомври 2013 г. от 19:30 ч. в Sofia Event Center, Paradise Center. Вечерта е под патронажа на посланика на Великобритания Джонатан Алън и е посветена на децата с увреждания.

Тази година „Вечер на добродетелите“ ще бъде различна, защото осъзнаваме, че хората са уморени от традиционните благотворителни формати и искаме да покажем, че благотворителността винаги минава през личната ангажираност. За тази цел решихме да съчетаем традиционния търг на събитието с танцови изпълнения на лидери от българския бизнес, които ще влязат в много нова и нетрадиционна роля в името на нашето събитие. Те ще са пример за това, че в името на българските деца всеки от нас може да направи нещо значимо – можем да предизвикаме себе си, да излезем от традиционната си роля, да дарим лично време и средства.

Водещ на търга ще бъде Игор Марковски, а за доброто настроение и финеса на събитието ще допринесат водещите Драго Симеонов и Мира Добрева, които за четвърта година приеха да бъдат част от нашите партньори.

И тази година гостите на събитието ще бъдат поглезени с вкусна и изискана храна, на която ще имат възможност да се насладят, докато наддават за уникални предмети от цял свят и даряват за приказните танци на нашите танцуващи добродеятели.

През годините патрони на събитието са били българският еврокомисар Кристалина Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият министър на външните работи Николай Младенов, Силва Зурлева, която е председател на Управителния съвет на Нова телевизия. С тяхна помощ и на всички наши спонсори и дарители успяхме да наберем общо 146 000 лв., които бяха използвани за създаване на Семейна къща за малки деца и в помощ на приемни деца.

Фондация „За Нашите Деца“ вече 20 години работи в името на български деца. Докато успяваме да даряваме истински шанс за семейство на стотици деца, други  са обречени на живот в самота и изолация зад стените на социалните институции.

В България живеят над 2030 деца с увреждания, приковани в специализирани институции, а хиляди други биват отглеждани скрити вкъщи. Това са онези деца с ментални и физически увреждания, които се нуждаят ежедневно от специфична грижа, активна рехабилитация, но най-вече – обич. Ето защо тази година решихме Вечер на добродетелите да бъде посветена на тях – на онези невидими за мнозина деца, които като всички други свои връстници се нуждаят от любов, ласки, грижа и внимание. Ние знаем, че ги има, но разхождайки се по улицата, в парка или в планината, виждаме едва единици. Превърнали сме ги в „невидими“ и често пъти просто забравяме за тях както се забравя далечен несъществуващ спомен.

А тези деца са като всички други, като всички нас – имат мечти и надежди за бъдещето, искат да станат принц или принцеса, лекар или полицай. Искат да учат, да играят, да имат много приятели. Копнеят да бъдат разбрани, приети и обичани, за да могат като всеки един от нас, да разгърнат своя потенциал, който само чака да бъде открит.

Набраните средства от събитието ще бъдат инвестирани в осигуряване на рехабилитация, грижа и услуги за децата с увреждания, за да могат да се развиват, да мечтаят, да откриват нови светове. Ще помогнем и на изоставени новородени, които живеят в социални домове, да намерят своето семейство. Ако не се намесим и не подкрепим децата с увреждания, те ще продължават да стоят в домовете, изолирани от заобикалящия ни свят, а други новородени ще попаднат там, без да имат шанса да получат семейство. Ще стоят в сивота и самота и ще чакат за човешко присъствие и допир само по време на хранене или къпане.

Всеки един от нас може да промени съдбата на децата с увреждания, като отдели от своето време и средства, за да бъде гост на Вечер на добродетелите.

Патрон

Тази година патрон на Вечер на добродетелите прие да бъде британският посланик Джонатан Алън, който проявява силна ангажираност към проблемите с детското благосъстояние, социалната справедливост и развитието на България. Джонатан Алън е визионер и целенасочено работи за напредъка на България в Европа и насърчава положителния имидж на страната ни във Великобритания. Той е посланик, който поставя благото на децата като своя лична мисия и допринесе много за посещението на Принц Едуард и Принцеса Софи в Центъра за обществена подкрепа „Света София“ през месец юни тази година.

Водещи

Мира Добрева

Мира Добрева от години е приятел на фондация „За Нашите Деца“ и с радост се съгласи за четвърта година да бъде водещ на събитието. Нейният принос към осведомеността на обществото по въпроса със съдбата на изоставените деца е огромен, защото Мира винаги отразява проблемите с децата такива, каквито са.

Драгомир Симеонов

Драго Симеонов отново се включва в благотворителната инициатива, защото вярва, че всяко дете заслужава семейство и усилията в тази посока не бива да са еднократни, а е нужна дългосрочна ангажираност на всеки един от нас.

Специални добродеятели

Димитър Коцев - Шошo

Писател, преводач, сценарист, режисьор и продуцент

Иван Ангелов

Сценарист

Благотворително наддаване

Тениска на Стилиян Петров

Предоставена от Радослава Ганозова, Директор Корпоративни комуникации в Актавис България
„Получих тази тениска от един голям човек с голямо сърце и силна воля. Човек, който въпреки личните си трудности, не е изгубил своя дух за победа, вярата си и усмивката си. Стилиян Петров ми подари тази тениска с много топлина и желание благотворителния мач в негова чест, на който Актавис беше генерален спонсор, да успее да осигури необходимото лечение на повече български деца, болни от левкемия. Тази тениска е изключително ценна за мен, но зная, че тя носи в себе си сила за живот и ще я предаде на много наранени сърца, които имат нужда от внимание, от любов. Аз вярвам в човешката добрина. Знам, че вярвате и вие.“, споделя Радослава Ганозова

Макет на самолет на Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ – “ECHO Flight”

Предоставен от Кристалина Георгиева, Европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи
„Този модел на самолет, използван от службата за въздушен превоз на Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ – “ECHO Flight”, стоеше доскоро на моето бюро като символ на усилията ни за осигуряване на хуманитарна помощ и до най-отдалечените и изолирани райони в Африка. Тези самолети, които многократно съм ползвала, подкрепят нашите хуманитарни операции. Те пренасят всекидневно товари, хуманитарни работници и болни. Миналата година са пренесли 19 000 пътници и 353 тона хуманитарна помощ. За огромен брой хора те са символ на живот и оцеляване. Надявам се и за вас този самолет да бъде пример за вдъхновение, да правим добро около себе си и да бъдем по-добри с хората около нас.“, споделя Кристалина Георгиева.

Умалена статуетка на мече Buddy Bear

Предоставена от Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Федерална република Германия в България
Buddy Bears са скулптури на мечки, разработени първоначално в Берлин. Първото мече Buddy Bear е създадено от германските бизнесмени Клаус и Ева Херлицz, в сътрудничество със скулптора Роман Щробл Strobl през 2001 година.

Три компакт диска на белгийския момчешки хор „Cantate Domino“

Предоставени от Н. Пр. Аник ван Калстер, посланик на Кралство Белгия в България

Ръчно изработена стъклена ваза от Дания

Предоставена от посолството на Кралство Дания в София
Датската ваза е изработена в известна работилница за стъкло, разположена на датския остров Борнхолм насред Балтийско море

Ръчно изработен поднос

Произход: Исфахан, ИранПредоставен от посолството на Ислямска република Иран в България и Иранския културен център в СофияПодносът е изработен чрез метода „минакари”. Този занаят датира още от времето на Кир Велики (559 пр.н.е. – 530 пр.н.е.). Основният елемент в „минакари” е медта, която се почиства с киселина и по този начин се получава сместа, служеща за гледжосване. Тази смес се пръска с боя 3-4 пъти, като всеки слой се пече при 600-800 С. Когато, в резултат на това, се получи развномерен бял цвят, емайлът е готов за изрисуване, като се допуска широка цветова гама. Цветът на емайла е запазена марка на всеки майстор.

Ръчно рисувана покривка

Произход: Исфахан, Иран
Предоставена от посолството на Ислямска република Иран в България и Иранския културен център в София
Този район в Иран е характерен с ръчните си занаяти: килимарство, тъкане на коприна, „каламзани” (коване на желязо), „хатамкари” (вид инкрустация върху дърво), „минакари” (вид емайлиране) и др.; и традиционните си изобразителни изкуства: миниатюра и калиграфия.

Луксозно издание с позлатени страници на „Шах-наме” – „Книга за царете” от Абулгасем Фердоуси

Предоставена от посолството на Ислямска република Иран в България и Иранския културен център в София
Книгата е получила наградата „Бронзов лъв“ от Асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект.

Гоблен „Двойка под дървото“

Предоставен от Янита Петрова – директор на Център за обществена подкрепа „Св. София“
Гобленът е изработен от Янита Петрова – директор на Център за обществена подкрепа „Света София“. За нея той е израз на онази чиста любов, която се чете единствено в очите, които обичат истински. За Янита Петрова работата с деца е лична и професионална мисия.

Уникална колекция от дискове на Хора към Съюза на слепите в България – „Академик Панчо Владигеров“

Предоставена от Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания
„Децата с увреждания са деца като всички други деца. Те нямат „специфични потребности“, а потребност от разбиране и подкрепа, която ние като цивилизовано общество им дължим. Солидарността и приемането на различните не трябва само да се прокламира, но и да се възпитава при това започвайки от децата към децата. Има един универсален ключ към това и той се нарича „изкуство“. Децата с увреждания са деца като всички останали, но често си даваме сметка за това едва когато се сблъскаме с техния изумителен талант на творци и артисти. Изкуството има чудното свойство да руши стереотипи, да изгражда мостове и да ни връща човечността, която съвременния комерсиален свят се опитва да ни отнеме. Мисля, че това послание се съдържа в уникалната колекция от дискове на Хора към Съюза на слепите в България и се надявам чрез тяхното творчество, то да стигне до вас.