110 деца в ранна възраст не бяха изоставени, благодарение на Центъра ни за обществена подкрепа „За деца и родители“

125 деца и семейства в риск от раздяла получиха подкрепа от екипа на фондация „За Нашите Деца“ в гр. Пловдив през 2018 г. Общо 15 са случаите, по които работи нашия Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие по програма „Предотвратяване на раздялата на новородени от техните семействата“. 

февруари 26 2019

Сигурна семейна среда за всяко дете

125 деца и семейства в риск от раздяла получиха подкрепа от екипа на фондация „За Нашите Деца“ в гр. Пловдив през 2018 г. Общо 15 са случаите, по които работи нашия Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие по програма „Предотвратяване на раздялата на новородени от техните семействата“. От живот в институция спасихме 7 бебета, които днес се радват на семеен уют и топлина в приемно семейство.

Нашият екип работи активно и по програма „Предотвратяване на раздялата – семейна подкрепа за сигурна грижа“, насочена към семейства в риск да изоставят детето си. Ходим на посещения на семейства, обхождаме рисковите квартали, за да установим своевременно проблемите, разговаряме с настоящи и бъдещи родители, даваме насоки и съвети, и помощ, там където е необходимо. По този начин успяваме да достигнем до повече деца и семейства в нужда и да ги подкрепим, за да останат заедно.  По тази програма работихме със 110 деца и техните семейства. Това са семейства, които срещат различни предизвикателства в ежедневието си – семейства живеещи в трайна бедност, родители на деца с увреждания, многодетни семейства и др. Нито едно семейство не се раздели с детето си.

Чрез програмата ни за семейна подкрепа екипът ни в гр. Пловдив работи и с 2 деца, настанени в свои близки и/или роднини; 8 деца, жертви на насилие; 14 деца, отпадащи или в риск от отпадане от училище; 4 деца с трудно поведение.

Подкрепихме и 7 деца и техните родители в процес на реинтеграция.

 По-добър живот за дете в нужда

През месец юни миналата година стартирахме съвместния проект „По-добър живот за дете в нужда“ заедно с фондация „Международен Женски Клуб-София“. Само за половина година 6 деца с трудности в развитието отбелязаха  значителен напредък във физическото, психическото и емоционалното си развитие. Освен възможност да посещават иновативни терапии, децата получиха и подкрепата на специалисти – логопед, хидро- и хипотерапевт и специалист „Ранна детска интервенция“.

С други 12 деца със специални потребности и техните родители работихме по програмата „Ранна детска интервенция“. Нашите специалисти изготвиха индивидуални програми за упражнения, с които децата да придобият важни нови умения и да разгърнат потенциала си, а родителите им – да имат възможност активно да стимулират децата си дори в домашни условия.

Подкрепа за всеки родител

Организираните от ЦОП „За деца и родители“ курсове за родителски умения продължиха да се радват на висок интерес и посещаемост. През изминалата година проведохме 26 курса за родителски умения, в които се включиха включиха 144 бъдещи и настоящи майки и татковци. Обучихме и 11 кандидат-осиновителни семейства.

123 родители и 29 деца бяха подкрепени благодарение на нашия проект Грижа в ранната възраст“ в УМБАЛ „Пловдив“, където специално сформиран мултидисциплинарен екип от психолог, специалист „Ранна детска интервенция“, специалист „Ранно детско развитие“ и рехабилитатор предостави консултации и обучения по международно утвърдена методика.


За екипа на Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ детството в сигурна семейна среда е кауза, а работата е посветена на децата, на доброто, на бъдещето и надеждата. Нашата цел е да гарантираме сигурна и защитена среда за децата, цел, на която посветихме 27 години.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.