fbpx

118 семейства се довериха на фондация “За Нашите Деца” да ги подготви за мисията осиновител

декември 20 2021

Преди няколко дни приключи последният за тази година курс за подготовка на кандидат-осиновители, организиран от фондация “За Нашите Деца” в подкрепа на семействата, решили да променят живота и да дарят грижа, топлина, любов и сигурност на дете, лишено от родителска грижа. Курса се проведе в 8 групови онлайн срещи, като се включиха общо 17 човека.  

Организираните от фондацията обучения за кандидат-осиновители се радват на голям интерес, предизвикан от високата експертиза на специалистите, организацията, програмата и прилаганите методи. Темите са представени интерактивно, а участниците дебатират с експертите на фондацията различни теми, касаещи ключови аспекти на осиновителния процес – дали детето трябва да знае, че е осиновено, дали грижата за осиновено детето има различни аспекти от грижата за биологично дете, както и дали трябва с детето да се говори за неговия произход, за биологичното му семейство и за причините то да бъде изоставено. Кандидат-осиновителите имат възможност да гледат няколко специализирани филма във връзка с осиновяването и след това да споделят преживяванията си. Обсъждат се различни казуси от практиката на специалистите от фондацията, които помагат на бъдещите родители да разберат и осмислят по-добре натрупаните по време на лекциите знания. За да отговорим в максимална степен на индивидуалните потребности на семействата, с всяко от тях се провеждат по две индивидуални срещи., на които се обсъждат поставени от тях теми. Част от подготвителния курс са сесиите с професионални приемни семейства, подкрепяни от фондацията и реализирани осиновителни семейства.   

В края и на този курс всички участници споделиха общото си удовлетворение от процеса, като изтъкнаха, че благодарение на професионална намеса на експертите на фондацията, се чувстват по-спокойни и подготвени за предстоящото осиновяване. А изградената доверителната връзка между участниците и водещите на обучението стимулира желанието им и в следващите периоди да поддържат контакт със старши психологът Катерина Ковачева и експертът “Ранно детско развитие” Симона Пенева.  

Това обучениe е задължително за всяко семейство, желаещо да осинови дете. Заедно с оценката на родителския капацитет, то е условие за вписване на семейството в регистъра на желаещите да осиновят дете при условията на пълно осиновяване. 

Всеки кандидат – осиновител има възможност да избере организацията, в която да премине обучението, и ние сме горди, че 118 семейства през тази година избраха фондация “За Нашите Деца” да ги подготви за най-важната мисия в живота им – осиновяването на дете.    

 Обученията за кандидат – осиновители се провеждат с подкрепата на нашите съмишленици от  The Human Safety Net  и  Дженерали Застраховане, които инвестират в развитието на услугите ни за ранно детско развитие и подкрепа на семействата.   

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.