53 семейства се интересуват от приемната грижа

март 04 2009

За три месеца 53 семейства от цялата страна се поинтересуваха за приемната грижа. Повечето от тях се обадиха по телефона, защото все още у нас продължава да е тема табу вземането на деца от социален дом, особено ако не става дума за осиновяване, твърдят експертите от Центъра за обществена подкрепа „Света София”. Само в последния месец 11 нови случаи на кандидати за приемни родители регистрира Центъра.

В рамките на тримесечието социалните работници и експертите на фондация „За Нашите Деца” са провели 3 групови и 17 индивидуални информационни срещи, на които кандидатите са получили повече информация за това какви са предимствата на грижата за изоставени деца в собствения им дом. В момента експертите на социалния център работят по 11 случаи, в които оценяват възможностите на семействата да приемат деца и да се грижат за тях. От известно време наблюдаваме едно одобрено от нас приемно семейство, в което са настанени две деца за наблюдение и подкрепа при напасване между малчуганите и семейството.

В процеса на работа социалните работници успяха да набележат някои от общите черти на кандидатите да се грижат да деца в риск без да ги осиновяват. Наблюдението показва, че повечето имат работа и стабилни доходи, обичат децата и искат да допринесат за по-добро детство на малчугани, които са разделени от родителите си. По-голямата част от семействата са ориентирани към дългосрочната доброволна приемна грижа, което означава, че искат да полагат за повече от една година и то без да получават заплата от държавата за това.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.