fbpx

71 деца са получили грижа в Детска къща от създаването й

Фондация „За Нашите Деца“ отбеляза десетия рожден ден на Детска къща с партньори и съмишленици

септември 20 2022

Фондация „За Нашите Деца“ отпразнува десетия рожден ден на Детска къща с празненство в Комплекса за ранно детско развитие в гр. София. На събитието присъстваха партньори и съмишленици на организацията, сред които множество дарители през годините и представители на държавни институции и частен сектор.

От създаването си през 2012 г. до септември 2022 г. в Детска къща са получили грижа 71 деца, от които 38 са осиновени, 15 са настанени в приемни семейска, 9 са върнати при родните си семейства, след много положени усилия от специалистите на фондацията и дългосрочна подкрепа, 3 са настанени в други центрове за временна грижа, а 6 се обгрижват към момента. Детската къща е място, което предоставя сигурна среда от семеен тип за деца до 7 годишна възраст, отделени от семействата си поради различни причини, които поставят в риск техния живот, физическо, емоционално и психическо здраве и възможностите им за развитие. Причини за настаняване в услугата към фондацията са и неглижиране, насилие, тормоз, принуждаване към просия и други форми на малтретиране. Често децата биват настанявани кризисно, когато са спешно изведени от семействата им или са изоставени.

10 години в един човешки живот не изглеждат много, но за всяко едно дете те са повече от век. Строежът на Детска къща успя да сбъдне мечтите ни, защото бе построена само и единствено като семейна такава за деца, лишени от родителска грижа.“, каза г-жа Мариана Соколова, ръководител на Детска къща.

„Трябва да знаем, че тези деца ги има, те са тук. И те имат право на щастливо детство и добър живот“, допълни тя.

В услугата с много обич и индивидуално отношение през годините се грижи екип от висококвалифицирани детегледачи, като с допълнителни дейности се включват и други специалисти от „За Нашите Деца“ – логопед, психолог, рехабилитатор и др.

За всяко дете вкъщата се планират и реализират дейности, които осигуряват индивидуална психо-емоционална подкрепа. Създадени са чудесни условия за изграждане на хигиенни, битови и социални навици на децата. За всяко дете се изготвя специализирана оценка при настаняването му, която предоставя информация за развитието му и специфичните му нужди от образование, възпитание, изграждане на навици, наваксване на дефицити и изоставане, отношенията със значими хора в живота му, перспективи за неговото бъдеще, както и препоръки за работа в посока извеждане на детето в семейна среда. Децата в Детска къща получават топлина, любов и индивидуални грижи. Всяко дете разполага с лично пространство за почивка и занимания. За разлика от живота в социалните институции, които помним от миналото, при нас децата имат свои лични вещи – дрешки, обувки, играчки, книжки и др., които са подредени в индивидуално шкафче, до леглото на детето в неговата спалня. В къщата има подходящо оборудвани помещения за различни видове занимания и активности на децата – дневна, трапезария, стая за активна игра и творческа стая за креативни занимания. Благодарение на наши корпоративни и индивидуални дарители, осигурявамездравословно хранене, изцяло съобразено с нуждите на децата. Режимите на хранене на децата са оптимално балансирани, навременно консултирани с лекар и при нужда се актуализират.

Фондация „За Нашите Деца“ отправя благодарност към страхотния екип на Детска къща и всички партньори, които са допринесли за съществуването на това сигурно пространство за най-уязвимите деца. Детска къща е символ и пример за обединените усилия между частния сектор, неправителствения сектор и държавните институции.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.