Център за Обществена Подкрепа „За Деца и Родители“ към фондация „За Нашите Деца“ празнува своя десети рожден ден

През 2019 година Център за обществена подкрепа „За Деца и родители“ гр. Пловдив празнува своя десети рожден ден.

декември 17 2019

През 2019 година Център за обществена подкрепа „За Деца и родители“ гр. Пловдив празнува своя десети рожден ден. Десет години, през които с индивидуален подход и висок професионализъм помогнахме на повече от 1900 деца да живеят обичани и щастливи в сигурна семейна среда.

Десетгодишният юбилей беше отбелязахме, на ежегодното  коледно тържество, което екипът на центъра организира за децата и семействата, които подкрепя.

Празникът премина с много музика, танци, игри и забавления. Най-много детски усмивки и грейнали очи предизвика посещението на Дядо Коледа, и разбира се осигурените от НПО „Операция плюшено мече“ подаръци за всяко от децата.

На тържеството присъстваха представители на местната и държавна власт, партньори и приятели,  деца и семейства, които центъра е подкрепял през годините.

За да уважат празника и да ни пожелаят успех в бъдещите проекти и начинания, наши специални гости бяха Веселина Ботева, директор на дирекция „Социално Подпомагане“ община Пловдив, Йорданка Паунова- бивш директор на вече закрития дом за деца „Рада Киркович“, част от който ние ще превърнем в съвременен Комплекс за ранно детско развитие.

Поздравления към екипа на центъра отправиха г-жа Веселина Ботева, която благодари за професионализма и високото качество на услугите в подкрепа на децата и семействата, и изп.директор на фондация „За Нашите Деца“ г-жа Ваня Шалапатова.

Центърът за обществена подкрепа “За деца и родители” в Пловдив съществува от 2009 година. Посредством своите програми и услуги, вече десет години центърa предоставя социална, здравна и психологическа подкрепа за деца и семейства в риск.

Част от  услугите и програмите, по които центъра работи днес, фондация „За Нашите Деца“ стартира и развива още преди създаването му. През далечната 1994 година екипи на фондацията започват да реализират спешни хуманитарни програми за изхранване на деца в социалните домове, а по-късно и към семейства в риск в общността като по този начин поставят началото на първите социални услуги, насочени към децата в риск и техните семейства. През 1998 в рамките на проекта „Деца и семейства“  за първи път в България се пилотират услуги в общността като алтернатива  на отглеждането на деца в социални домове. Развиват се услуги по превенция на изоставянето на деца, реинтеграция и приемна грижа, които днес центъра успешно продължава да упражнява и развива, посредством различни проекти, програми, както и благодарение на  добрите си партнъорства с местната и държавна власт.

Днес в центъра за обществена подкрепа „За Деца и Родители“ работят утвърдени специалисти, за които сигурното детство е кауза. Всекидневно социалните работници, психолозите и специалистите на центъра подкрепят родителите да не изоставят своите новородени и малки деца, също така работят и за връщането на вече изоставени деца в сигурна, семейна среда.

Центърът развива програма за борба с насилието над деца, както в семейна, така и в училищна и институционална среда.

За десетте години от своето създаване, посредством програмите за превенция на изоставените  деца, ранна детска интервенция, реинтеграция, специалистите от центъра осигурвяат социална, здравна и материална подкрепа на 1984 деца и семейства в риск.

Екипът на ЦОП „За деца и родители“, в партньорство с МБАЛ „Пловдив“, организира курсове за бъдещи родители „Първи грижи за новороденото“, които помагат на младите майки и техните семейства да са добре подготвени за идването на новия член в семейството и да посрещнат адекватно първите нужди на бебето.

В периода 2009-2019 в проведените от центъра курсове за бъдещи родители са се включили над 1600 души.

Освен най-малките в първите часове на техния живот, центъра „За деца и родители“ подкрепя и деца и семейства в общността.

За 10 години екипът на центъра  изгради доверителна връзка с хората от общността, а центъра за обществена подкрепа „За Деца и Родители“ се превърна в разпознаваемо място за подкрепа, където нуждаещите се  могат винаги да потърсят помощ и да получат високо квалифицирана социална, здравна и психологическа подкрепа.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.