fbpx

ЦОП „Щастливо детство“ отбеляза своята първа година в подкрепа на ранното детско развитие.

Първият рожден ден винаги е най-вълнуващ. Днес Центърът за обществена подкрепа "Щастливо детство" празнува не просто 1 година от създаването си, а 365 дни, в които над 120 деца получиха своя шанс за пълноценно развитие.

август 27 2021

През лятото на 2020г., когато светът бе почти напълно затворен, отвори врати вторият ни център за обществена подкрепа „Щастливо детство“, част от Комплекса за ранно детско развитие в София. Центърът работи с деца от 0 до 7 години и техните семейства, като предлага широк спектър от иновативни и интегрирани социални услуги:

  • Специализирана подкрепа за деца с увреждане за стимулиране на развитието им;
  • Психологическа подкрепа за деца с преживяна травма;
  • Деца в ранна възраст с обучителни затруднения и техните семейства;
  • Деца на разделени родители или такива в конфликт;
  • Деца, отглеждани извън семейството си – при близки и роднини, в приемна грижа, в резидентни услуги;
  • Кандидат-осиновители;
  • Осиновени деца и техните осиновителни семейства;
  • Професионалисти от здравната, социалната и образователната система, които работят с деца в ранна възраст;

Мултидисциплинарен екип от психолози, семеен консултант, специален педагог, рехабилитатор, логопед, специалист в социална услуга, работят в подкрепа на ранното развитие на осиновени деца, деца в риск, деца с увреждания, трудности в развитието и с обучителни затруднения. Целта ни е чрез различни развитийни дейности в индивидуален и групов формат да предоставим възможност на всяко дете да достигне пълния си потенциал. Подкрепяме децата да се адаптират по подходящ начин в детската градина или в училище, както и да се справят предизвикателствата, които срещат там. Правим необходимото, за да може всяко дете да се развива физически, за да може да направи своите първи стъпки, а по-късно и да играе наравно с връстниците си.

През първата ни година работихме с 121 деца и родители, проведохме 39 консултации на специалисти, обучихме 34 кандидат осиновители, 184 консултации на родители.

Преодоляхме редица предизвикателства благодарение на целеустремеността ни да покажем на децата и семействата, че дори и в на пръв поглед невъзможна ситуация, ние сме до тях и правим невъзможното.

Създаването на Центъра „Щастливо детство“ в година на световна здравна криза и несигурност за цялото общество е в отговор на огромната нужда на децата и родителите от нашата професионална помощ. Стартирахме уверени и работихме интензивно, за да помогнем на повече деца в нужда. Всички в екипа сме обединени да запазим повече детски усмивки и да подготвим повече родители за най-трудната роля в живота им – да отгледат щастливи деца“, споделя Катя Ковачева, ръководител на центъра, мотивирана за постигане на повече успехи.

А стотиците детски усмивки са неоспоримо доказателство за смисълът от усилията ни да създаваме среда, в която всяко дете в ранна възраст развива своят потенциал заедно със семейството си

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.