Децата да са щастливи, семействата да са пълни, да се обичат

януари 19 2016

След финала на конференция „Правата на децата са наша грижа“ участващите в нея младежи изразиха своето задоволство от чутото и видяното по време на форума. Ето част от мненията им:

Камелита Бежанска – 11 кл. Благоевград

В нашия град работим активно, споделяме мнението си по въпроси, свързани с детските права. Силно се надяваме да бъдем чути и да има резултати. Давам си сметка, че резултатите не могат да бъдат мигновени, но диалогът с младите хора е пътят нещата в бъдеще да бъдат по-добри. Много ми е близка темата за децата, които растат без родители. Искам да им помогна, да даря щастие дори на едно дете. Важно е децата да са щастливи, а за да се случи това е нужно семействата да са пълни, да се обичат. Чудесно е да виждаш усмивките на децата, които вече са намерили своя истински дом. Хубаво е дори да се отнася до едно дете, или до 10-20 деца, а в бъдеще се надявам всяко дете да расте в семейство.

Юлиан Стоянов – 10 кл. Благоевград

За пръв път се сблъсках с проблемите на децата, растящи в институции преди 2 години. Тогава на Празника на християнското семейство направихме театрално представление в Дома за деца в Благоевград. От тогава активно участвам в събития, посветени на тях. И като техен връстник или малко по-голям батко знам, че истинско щастие за тях ще е да намерят семейство. Хубаво е възрастните да се вслушват в нашето мнение, защото ние сме бъдещето на България.

Веселина Тодорова – Монтана, член на Общински детски съвет

Честно казано доскоро това – институция или организация да поиска мнението на децата по някакъв важен въпрос беше много рядко нещо. Но откакто преди 3 години се създаде Общински детски съвет, нещата в Монтана се промениха. Лично аз винаги съм мотивирана да участвам в конференции като тази, тъй като защитата на правата на децата е нещо много важно. Всяко едно такова участие подпомага нашето личностно развитие в посока как да бъдем по-полезни за себе си, за своите връстници, за цялото общество. Имаме много общи инициативи с децата от Дома за медико-социални грижи в града. Приятно е да видим усмивките на техните лица, особено когато ние сме причина за тях. Когато става въпрос за гласа на децата е важно те да са поставени на едно ниво – тези със семейства и тези от социалните домове.

За екипа на фондация „За Нашите Деца“ беше много удовлетворителен фактът, че деца, участници в конференцията, не са безразлични към съдбата на връстниците си, растящи в социални институции и че споделят нашата визия за важността на това всяко дете да расте в семейство.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.