Дискусия в Европейския парламент за ситуацията в Могилино

Ден след националния празник – 3 март, в Европейския парламент се проведе дискусия, организирана от ирландската евродепутатка Кати Синот с кадри от стария филм на Би Би Си за децата без родители от дома в село Могилино.

март 04 2008

Ден след националния празник – 3 март, в Европейския парламент се проведе дискусия, организирана от ирландската евродепутатка Кати Синот с кадри от стария филм на Би Би Си за децата без родители от дома в село Могилино.

Няколко десетки души видяха съкратен вариант на филма на Би Би Си “Изоставените деца на България” и на последвалата дискусия. На дискусията, по покана на евродепутата Биляна Раева бяха поканени и представители на неправителствените организации, които са членове на Алианса по проект „Първо децата” – проект, който се прилага за подобряване състоянието на децата от Могилино, с подкрепата на Уницеф и партньорството на Агенция за социално подпомагане и ДАЗД. От всички членове на Алианса присъстваха г-жа Иванка Шалапатова – Директор на фондация „За Нашите Деца”, д-р Събина Събева – Директор на Международни социални служби и Любка Александрова от БАЛИЗ, както и г-жа Лаура Паркър – Директор на АРК за България.

Г-жа Синот откри дискусията, като сподели отношението на обществото в Ирландия към децата и възрастните с увреждания през 60те и 70-те години. Тя подчерта, че отнема много време едно общество да промени нагласите си към различията. След нея изказване направиха и панелистите, както и българските евродепутати, които присъстваха на дискусията. От името на Алианса на НПО-та по проект „Първо децата” говори г-жа Шалапатова. Аудиторията реагира доста положително на думите й: „Децата не са задния ни двор, а са наша обща грижа“.

Г-жа Шалапатова постави три фокуса в своето изказване. Първият фокус бе самите деца. Тя разказа какво е направено за децата с увреждания и за сираците, след като е заснет филмът на Кейт Блюит за „изоставените“ българчета. Подчерта, че от октомври месец 2007г няма смърт на децата, че храненето е адекватно и децата вече наддават тегло, а медицинската грижа съответства на техните потребности. Тя сподели, че ежедневието на децата е разнообразено от много занимания с децата, които се провеждат от едни от най-добрите експерти на България.

Вторият фокус в нейното изказване бе поставен върху процесите на национално ниво. Г-жа Шалапатова допълни, че реформата в България започва едва през 2000г. И 8 години са колкото и дълъг период в живота на едно дете, така и сравнително кратък период за една мащабна и комплексна реформа. Директорът на фондация „За Нашите Деца“ допълни, че вече има постиженията на реформата и отбеляза, че тази година е решаваща за успеха на тази промяна. „Над 80 неправителствени организации отправихме своята визия към премиера за закриването на всички институции за деца през следващине 10 години. Защото гражданските организации в България притежават нужния опит и знания да са активен участник в реформата за подобряване живота на българските деца.“, каза Иванка Шалапатова. Тя не пропусне да отбележи, че едно от основните предизвикателства за успеха на реформата в следващите 10 години ще бъдат обществените нагласи, както и качествения мониторинг. Като заключение тя се спря и върху фокуса на пан-европейската перспектива за деинституционализация.

Тя приветства изработването на обща европейска политика и програма за осигуряването на качествена семейна или близка до семейната среда за всички деца в риск.

Изказването бе силно аплодирано, а след дискусията с представителите на Алианса се свързаха много професионалисти и експерти от различни структури и организации, които предложиха своята подкрепа.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.