Добротата е ключът към всяко човешко същество

По повод 17 февруари, Денят на спонтанните актове на доброта, фондация „За Нашите Деца“ старта Седмица на спонтанните добрини под наслов „Винаги е добре да направиш добро“.

февруари 16 2015

По повод 17 февруари, Денят на спонтанните актове на доброта, фондация „За Нашите Деца“ старта Седмица на спонтанните добрини под наслов Винаги е добре да направиш добро“. За целта попитахме директора на центъра по приемна грижа към фондация „За Нашите Деца“, Мариана Тасева, какво е добротата за нея и с какво я свърза. Прочете историята, която тя ни сподели.

„Добротата е ключът към всяко човешко същество. И животът не е толкава черен дори и в най-мрачните ни и тъжни мигове. Една усмивка може да отвори пролука в намръщено над нас небе и през нея да ни озари светлината, да ни погалят лъчите на слънцето, за да намерим пътя, който сме изгубили и който търсим.

Добротата е приятелството и любовта между хората. Трудно е в съвременната действителност да ги запазим, но поне можем да се опитаме. Защото само Добротата има способността да преобразява грозното в красиво, да ускорява хода на времето и да променя атмосферата в пространството. Само тя има привилегията да дарява щастие, надежда и вяра, да връща усмивката и блясъка в угасналите очи. И в това е нейната магия.

Трудно е човек да бъде добър в днешния огрубял и забързан свят, но Добротата е единственият верен Път на човечеството. Доброто живее в нашето сърце, ние се раждаме с него, само трябва да имаме смелост да го покажем, да го подарим на другите, дори когато те ни се присмиват, защото не искат да си признаят, че имат нужда от него.

Наскоро една наша професионална приемна майка ми сподели разговор с настаненото при нея дете. След пореден тежък ден в училище Иван се връща в дома на приемната си майка и започва да говори:

– Кажи ми как успяваш винаги да ми се усмихнеш и да ме погалиш, когато знаеш че отново съм се издънил в училище? Къде я намираш тази доброта, търпение и обич към мен?

А тя му отвърнала:
– Добротата е способност на човека да прощава. Магията да простиш е най- красивото качество у всеки. Който може да прости, може да обича истински и да бъде щастлив. 

След този разговор се замислих за пореден път за това че, делата на човека са критерият за неговата ценностна система, за искрения му стремеж към смислен живот. Знам, че ще има много хора, които иронично ще се усмихнат, когато четат моите разсъждения за добротата. Оставайки сами със себе си, обаче, често си признаваме, че ако все още не сме сторили добро за някого, то поне ни се е искало да го направим. Защото няма по- силна магия от тази на радостта от сторената добрина.“

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.