Две деца ходят на училище след допълнителната помощ на специалистите от Центъра „Света София”

Доскоро малката Светлана се страхуваше от училището. Тя имаше проблеми с четенето и писането, което я караше да бяга от занятия и да се страхува от престоя в класната стая.

февруари 27 2009

Доскоро малката Светлана се страхуваше от училището. Тя имаше проблеми с четенето и писането, което я караше да бяга от занятия и да се страхува от престоя в класната стая. Благодарение на работата на специалистите от Центъра за обществена подкрепа “Св. София”, Светлана не само успява да чете и пише, но и вече сама проявява желание за това. Малкото момиченце е будно дете, което харесва математиката, но има проблем с четенето. Тя изостава от училище, но в центъра за обществена подкрепа тя започва да играе с думите, като ги разделя на срички и така вече успешно се справя с всичко, което досега я е затруднявало. Специалистите са на мнение, че момичето има нужда от специален учител с индивидуална програма, за да може да продължи образованието си, но сега вече училището не е страшно място за нея.

Опитът на социалните работници от ЦОП “Св. София” ни отвежда и при Борко, чиято история вече познавате. Както знаем той е дете, което живее в един различен и сигурен свят заедно със своите родители, които имат тежки увреждания. И докато в началото той е бил изолиран от действителността, сега той вече ходи на училище. И не само това – играе и футбол. Момчето е на 11 години и наваксва изпуснатото време в училище. Борко страда от наднормено тегло, а специалистите имат съмнение за изкривяване на ставата на крака му, тъй като момчето накуцва. След специализиран преглед лекарите не установяват нередности или заболявания, но препоръчват на Борко физически упражнения за намаляване на теглото. Момчето започва да играе футбол и да се интегрира все по-успешно в училищната среда и в отношенията си с другите деца. Така благодарение на специалистите, не само училището, но и спортът вече не са страшни за Борко.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.