Джудит Нюман: Качествените социални услуги са ключови за превенцията на раздялата

април 15 2016

„Най-важни са качествените социални услуги в подкрепа на децата и семействата като превенция на раздялата и настаняването в социални институции. Фондация „За Нашите Деца“ има ясна визия по този въпрос и по темата за качеството на социалните услуги. Тя има способността да обедини подходящите партньори, които да превърнат тази визия в реалност, в това число медицинската общност, бизнеса, местната и националната власт, които са отговорни за предлагането на тези услуги.“ Това споделя в писмо до фондация „За Нашите Деца“ Джудит Нюман – консултант по Ранна детска интервенция по време на проектите „Заслужавам детство“ (2012-2014 г.) и „Заслужавам по-добро детство“ (2015 г.), финансирани от фондация „Отворено общество“–Лондон.

На 12-13 ноември 2014 г. в София се проведе заключителната конференция по проект „Заслужавам детство“ на тема „Ранното детско развитие – право и инвестиция с дълготраен ефект“. Тя се реализира съвместно с Националната мрежа за децата и УНИЦЕФ, като основните цели бяха да се фокусира вниманието върху темите за Ранно детско развитие и Ранна интервенция в обществения и политически дневен ред. По време на конференцията г-жа Нюман представи изключително важната тема „Икономическата ефективност на инвестициите в ранното детско развитие“. В нея тя изтъкна няколко факта, сред които научно доказаният, че 90% от мозъчните клетки се развиват през първите 3 години от живота на детето. Американски изследвания пък доказват, че всяка инвестирана единица средства в ранните години от развитието на детето има възвръщаемост между 4 и 17 пъти за целия му живот.

„Впечатлена съм от способността на фондация „За Нашите Деца“ да реализира проектите си с нужните темпо и гъвкавост, отговаряйки на конкретните необходимости и обстоятелства. Стремежът им към предлагане на качествени социални услуги и силната им връзка с местната общност спомагат за успеха на фондацията“, посочва още в писмото си Джудит Нюман. Социалните услуги на фондация „За Нашите Деца“ се предлагат в двата центъра – „Св. София“ и „За деца и родители“ в София и Пловдив, където през последните години в спецификите на Ранната детска интервенция бяха обучени десетки специалисти от цялата страна.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.