fbpx

Фондация “За Нашите Деца” и The Human Safety Net България отварят игротеки в 3 малки общини около Пловдив

юли 27 2023

Фондация “За Нашите Деца” и The Human Safety Net България ще отворят игротеки в три малки общини в региона на Пловдив до края на 2023 г. Те ще представляват места, от които семействата ще могат да заемат специализирани играчки, подпомагащи развитието на малки деца, включително на деца със затруднения.

Трите локации ще се намират в общините Раковски, Марица и Перущица, които са партньори на организациите по програмата “Холистичен подход за ранно детско развитие”. В тях родители и деца от региона, живеещи в затруднени условия, ще получат безплатен достъп до социални услуги близо до дома си. В игротеките те ще имат възможности да работят със специалисти от фондация “За Нашите Деца”, като рехабилитатори, психолози, логопеди и други.

Игротеките ще отворят врати в помещения, предоставени за ползване от трите пловдивски общини. Всички средства за ремонта, оборудването на помещенията, както и за закупуването на специализираните играчки са събрани като дарения в месеца на Глобалното предизвикателство на международната инициатива The Human Safety Net. Това е най-голямата дарителска кампания на инициативата през годината, като в България тя се провежда за трети път.

Глобалното предизвикателство се състои всяка година през юни месец, като доброволци се включват в него и организират свои лични или отборни предизвикателства, с цел набирането на дарения в подкрепа на деца, семейства и бежанци. В България кампанията набира средства в помощ на деца до 6-годишна възраст с трудности в развитието и такива, живеещи в уязвима среда, и техните родители. Тези дарения са използвани за предоставянето на ключови социални услуги от специалистите от фондация “За Нашите Деца”.

250 доброволци участваха в дарителската кампания Глобално предизвикателство 2023

През 2023 г. доброволците на The Human Safety Net организираха 17 различни предизвикателства през месец юни, а близо 250 души взеха участие в едно или повече от тях. За трета година в рамките на кампанията The Human Safety Net България организира традиционните си Благотворителни тенис турнири в София и Пловдив. В тях се включиха повече от 70 любители на спорта. Близо 1300 килограма ненужна електроника беше предадена от доброволците по друго предизвикателство – “Рециклирай и подкрепи деца в нужда”, а десетки души предадоха или взеха книги и дариха средства по инициативата “Дари средства или книга и подкрепи изграждането на игротека!”.

Сред другите предизвикателства, създадени от доброволците на The Human Safety Net България, имаше още благотворителен базар, арт работилница, кампания за боядисване на пейки в страната и други.

2000 деца от Раковски, Марица и Перущица ще имат достъп до безплатни социални услуги

100% от набраните средства по време на кампанията Глобално предизвикателство 2023 на The Human Safety Net в България ще бъдат дарени за изграждането на трите игротеки в Раковски, Марица и Перущица. Достъпът до тях ще бъде безплатен, като 2000 деца на възраст между 0 и 6 години от трите общини ще могат да се възползват от това.

Отварянето на локациите в трите общини е част от по-мащабна инициатива за изграждането на общо 9 подобни игротеки в малки населени места около София и Пловдив до края на 2025 г. Тя е част от съвместния проект “Холистична подкрепа за ранно детско развитие” на The Human Safety Net България и фондация “За Нашите Деца”. Той има за цел да осигури достъп до ключови социални услуги на деца и родители в 127 населени места в общо 11 общини през следващите три години.

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.