Фондация „За Нашите Деца“ посрещна представители на Турската агенция за сътрудничесто и развитие в Комплекса за ранно детско развитие в гр. София

август 22 2022

На 19 август фондация „За Нашите Деца“ бе домакин на посещение на представители на Турската агенция за сътрудничество и развитие към Министерство на културата и туризма на Република Турция (TIKA) в Комплекса за ранно детско развитие в гр. София.

Визитата се реализира като естествено продължение на сътрудничеството ни с Посолството на Република Турция в България и подкрепата на Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, благодарение на които успяхме да реновираме двора и сутерена на комплекса.

Заместник изпълнителният директор на фондация „За Нашите Деца“ г-жа Мариана Тасева посрещна д-р Махмут Чевик, заместник-председател на TIKA, г-н Ерман Топчу, заместник-посланик на Посолството на Р Турция, г-жа Есин Топчу, съветник към Посолството, г-жа Филиз Шахинджи, завеждащ отдел в TIKA, г-н Мустафа Ата, строителен инженер, г-н Тевфик Вардар, инжинер-координатор в TIKA, като им представи дейността на комплекса, работата на фондацията, текущи проекти и конкретни резултати, които постигаме.

Г-жа Мариана Тасева изрази удовлетвореност от постигнатото и подчерта важността на партньорството с Турската агенция, в контекста на надграждане на подкрепата, която предоставяме на най-уязвимите деца. „Щастливи сме, когато обединяваме сили с партньори, с които гледаме в една посока и с които реализираме проекти за развитие и разгръщане на потенциала на всяко дете. В лицето на TIKA и Турското посолство в България срещнахме именно такива партньори“, сподели още г-жа Тасева.

Д-р Махмут Чевик благодари за възможността да развием доброто сътрудничество и постави акцент върху мисията на TIKA, която се припокрива с основната мисия на фондация „За Нашите Деца“ –  подкрепа за всички деца, особено тези, които срещат трудности още в първите си години. Заместник-председателят на Турската агенция сподели, че се гордее с най-големият им социален проект в България в Комплекса за ранно детско развитие в София.

Заместник-посланикът Ерман Топчу каза, че Посолството на Р Турция е отдало голямо значение на съвместната ни работа и за тях е изключително удоволствие да бъдат гости в комплекса.

В резултат на безвъзмездната инвестиция на TIKA в размер на 285 хиляди лева обновихме съществуващите съоръжения за игра в двора и монтирахме нови, даващи възможност на децата да играят и да развиват различни физически умения, положихме също и нови настилки, които предотвратяват риска от нараняване. Оборудвахме дворното пространство с паркова мебел, предназначена за отдих на родителите и децата, и успяхме да озеленим двора, като това позволява малчуганите да играят сред естествена среда.

В сутерена на комплекса създадохме приветливи помещения, в които съхраняваме различни материални дарения до тяхното изпращане към нуждаещите се деца и семейства. Обособихме и три нови стаи за работни срещи, както и библиотека и кът за четене, така важни за развитието на всички специалисти на фондацията. Придадохме нов и светъл облик на интериора на сградата на комплекса, включително чрез подобрения на централния вход и обновяване на терасата, където провеждаме множество срещи.

Благодарни сме, че получихме подкрепа, за да създадем едно безопасно и приветливо място, където децата да играят, да учат и да се развиват, а семействата им да се чувстват подкрепени!