Георги Иванов: „Eдна идея е силна тогава, когато същността й печели сърцата“

декември 13 2013

Интервю с Георги Иванов, основател на Ideas Lab. Екипът на Ideas Lab и Студио Кипо създадоха визията на коледната кампания на фондация „За Нашите Деца“ Тази Коледа чудесата правите Вие.

Разкажете ни малко повече за себе си и за Ideas Lab. Кой е най-нетрадиционният и оригинален начин, по който сте представяли себе си и агенцията?

Казвам се Георги Иванов и моето хоби е да измислям неща. Слава богу, това хоби има много общо с рекламата, с която се занимавам от далечната 1994 година. Освен това обожавам да правя дизайн на принципа „добрият дизайн е колкото се може по-малко дизайн“ – един от принципите на Дитер Рамс. Иначе Лабораторията за идеи се роди неофициално декември 2009 и официално в 1-вия ден на 2010-а година – 100%-ово дете на кризата. Целта ?, която не се е променяла нито за миг вече 4 години, е да измисля, създава и реализира идеи за марки и компании, които правят живота на хората по-добър. Звучи просто, но на практика се оказва много трудна задача.

Ако трябва да дам пример за най-нетрадиционния начин, по-който сме се представяли, беше когато искахме да работим за автомобилна марка (между другото все още искаме, и ако това интервю се чете от бранд или маркетинг мениджър на автомобилна компания, нека ни се обади). Искахме да ни поканят на конкурс и затова измислихме кампанията Test drive our ideas. Целта бе постигната, но накрая не спечелихме автомобилния бранд… засега.

От къде един рекламист черпи енергия и вдъхновение, за да се роди най-добрата идея?

Моята философия за идеите е, че една идея е силна тогава, когато външният ? вид е привлекателен за хората, а същността й печели сърцата им. Иначе вдъхновението е твърде преекспонирана категория. Често става въпрос просто за количество труд. За да се измисли Голямата идея, трябва да се мине през N на брой по-малки. Моите лични места, от които черпя енергия са: adme.ru, 10-те принципа за дизайна на Дитер Рамс, и разбира се, първокласни идеи на конкурентите ни – всички други агенции.

Вие предоставяте абсолютно безвъзмездно идеите, креативността си и труда си, за да се случи тазгодишната коледна кампания на фондация „За Нашите Деца” – Тази Коледа чудесата правите Вие. Кое Ви накара да се включите в кампанията?

Винаги сме готови да подкрепим благородна кауза, особено когато касае бъдещето на децата. Никога не е възниквал въпросът дали да се включим или не. И освен това, за да видим позитивна промяна в България е добре всеки сам, целогодишно, ежедневно да прави всичко по силите си, а не да чака някой друг да действа.

Има ли разлика в работата по една благотворителна кампания, в сравнение с една „обикновена” кампания? Кое е различното?

Механизмът по измисляне и реализация на идеите е един и същ, но когато си много силно ангажиран с даден социален или обществен казус, успяваш да стигнеш по-дълбоко. Обикновено мерилото е процентът на продажби за определен продукт или услуга, а при една социална кампания, например за доброволно кръводаряване, резултатът е повече спасени животи.

Имате ли любима благотворителна кампания от тези, по които сте работили?

Може би първата, която създадохме през 2010-а, когато агенцията се състоеше от общо двама души – аз и моят приятел, и копирайтър Цветан Ангелов. Кампанията се казва „Отвори очи“ и има за цел да направи достъпа на незрящи хора с кучета водачи на обществени места възможен.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.