Към Георги Първанов: Да се създаде ясна програма за предотвратяване на изоставянето

Мерки за ограничаване на практиката родителите да изоставят децата си обсъдиха на дискусионен форум в Русе над 100 представители на неправителствени организации и държавни институции. Форумът „За децата на България – откровено и ангажирано“ беше организиран по инициатива на президента Георги Първанов.

март 09 2008

Мерки за ограничаване на практиката родителите да изоставят децата си обсъдиха на дискусионен форум в Русе над 100 представители на неправителствени организации и държавни институции. Форумът „За децата на България – откровено и ангажирано“ беше организиран по инициатива на президента Георги Първанов.

В събитието участва и директора на фондация „За Нашите Деца“ Иванка Шалапатова. Пред участниците в дискусията, г-жа Шалапатова подчерта важната роля на предотвратяването на изоставянето на деца. „Имаме добра практика. Само през 2007-ма помогнахме на 12 бебета да останат със семействата си, като предотвратихме изоставянето им в социален дом“, каза г-жа Шалапатова. Тя предложи да се създаде ясна програма за ранно предотвратяване на изоставянето, която да е финансово обезпечена и да се интегрира в българското законодателство, за да не остане просто документ на хартия.

 

 

Макар и кратко пребиваване в домове се отразява тежко върху децата, допълни Иванка Шалапатова. Макар и за кратко, с престоя на няколко от децата в дома в Могилино развитието е спряло в момента, в който са били изоставени, казват психолози.

Представители на над 80 неправителствени организации предложиха визията си за по-добри условия за живот на изоставените деца.

Според Светлана Гьорева от „Каритас“ в рамките на десет години, всички домове за деца и интернати трябва да бъдат закрити. Идеята е децата да живеят в условия, близки до семейните – в защитени жилища, в приемни семейства, да бъдат осиновени. Както и да се опрости редът за осиновяване.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан допълни, че наличието на 200 хиляди бездетни семейства не означава автоматично готовността на 200 хиляди семейства да осиновят дете с увреждане, дете което е по-голямо от 3-годишна възраст и от малцинствен произход.

От своя страна държавният глава изрази загриженост, че домовете се превръщат в притегателен център за престъпността, че драстично е паднал възрастовият праг на детското насилие, проституцията и наркоманията. Георги Първанов отбеляза и факта, че повечето деца в домовете не са сираци, а имат родители. Той също подкрепи виждането на фондация „За Нашите Деца“ и поиска мерки, които да предотвратят изоставянето. Според него, проблемите трябва да спрат да се решават реактивно и на парче, когато някъде припламват проблеми с детско насилие. А обществото и всички институции в държавата да обединят усилията си, в грижата за децата на България.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.