Курс за кандидат-осиновители: преминат успешно!

Още 14 кандидат-осиновители бяха успешно подготвени да станат родители в обучението, проведено от нашите специалисти.

април 26 2021

Курсът се проведе изцяло онлайн поради епидемичната обстановка, което направи възможно и децата на някои от семействата (биологични или вече осиновени) да са съпричастни и любопитни за какво се говори, както и да надничат през екраните на своите родители.  

Водещи бяха Маргарита Халачлийска  – психолог и семеен консултант, и Габриела Тодорова – социален работник.

Заедно с участниците в курса за кандидат-осиновители те преминаха през темите, за които всеки бъдещ осиновител трябва да бъде внимателно и добре подготвен – тайната на осиновяването, произхода на детето и отношението към биологичните му родители, административната процедура, динамиката на детското развитие и семейните отношения.

Последиците от институционалната грижа, напасването и адаптацията на детето в новото семейство също бяха част от многото обсъждани теми.  

Своя ценен опит в социалната сфера и в приемната грижа споделиха социалният работник Десислава Петкова и приемната майка Магдалена Цветкова, която ние подкрепяме.

В края на курса за кандидат-осиновители, участниците споделиха, че се чувстват много по-подготвени да осиновят дете и да станат родители.  

Част от обратните им връзки 

„Всичко в курса беше полезно и интересно. Научих, какво е важно да се разбере още при телефонното обаждане, как се изгражда сигурна привързаност, как да отговорим на нуждите на детето. Научих колко е важно отношението към биологичните родители, приемането на историята на детето и спокойното обсъждане на темата за осиновяването“

– Милица Мичева, кандидат осиновител.  

 

„Най-много ми хареса изчерпателната програма, професионалната подготовка на обучителите, многообразието на материали по отделните теми, включените филми, писането на приказка за моето дете, обучителният стил, обмяната на мнения и опит с участниците в групата. Чувствам се по-сигурна, че съм теоретично подготвена да се грижа за осиновено дете. Осиновяването ми дава възможността да „износя“ дете в сърцето си“.

В. К.

 

За нас беше удоволствие да работим с бъдещи осиновители, които проявяват толкова висока осъзнатост, отговорност и ангажирано отношение към темата за осиновяването.  

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.