fbpx

Международен ден на бащата

Знаете ли какъв ден е 21 юни?  Международен ден на бащата

юни 26 2020

Здравейте, скъпи приятели!

Знаете ли какъв ден е 21 юни?  Международен ден на бащата.

 Всяка година милиони хора от целия свят отбелязват Деня на бащата в третата неделя на месец юни. Днешният ден е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. На този ден хората независимо от своите културни, религиозни и социални различия се обединяват, за да отбележат важната роля, която бащинската фигура и всички значими за децата мъже от семейния кръг (дядо, вуйчо) имат за тяхното пълноценно развитие.

Ние от фондация „За Нашите Деца“ вярваме, че активното участие на бащите (независимо дали те са биологични, осиновители или с друга бащинска роля) в живота на децата още в най-ранна възраст е един от основните фактори, които спомагат за реализирането на пълния потенциал на детето и неговото правилно развитие.

Затова тази година по повод Международния ден на бащата ние отправихме призив към всички татковци да споделят с нас какво за тях е бащинството.

През изминалите дни на страницата ни във Facebook, както  и на нашия email получихме много стихотворения, разкази, видеа, дори музикални изпълнения. Всички те ни бяха изпратени от креативни татковци, вдъхновени от бащинството. Изключително сме щастливи, че с нашата инициатива предоставихме трибуна, от която всички татковци да могат да ни разкажат от първо лице: какво за тях е да си баща?

И тъй като смятаме, че всички татковци, които се включиха в първото издание на нашата инициатива заслужават да бъдат поощрени за смелостта да се включат, през следващата седмица ще публикуваме и техните прекрасни интерпретации на тема: „Какво за мен е бащинството“.

А, днес на Международния Ден на бащата  ви представяме Емил Михайлов и неговото прекрасно стихотворение.

Сякаш получих късче от рая.

Сякаш изпълни се със смисъл деня.

Друга по-истинска радост не зная,

От усмивката ти за миг да съзра.

Да хвана ръчицата малка

в грубата мъжка ръка.

Да тичаме към поредна пързалка.

Да играем по детски със снега.

Благодарен съм на жената,

която обичам.

Защото дари ме с това:

Ведър и бодър с тебе да тичам

в тучни и красни поля.

Отново детето събуди се в мене

Бащата с дете, детето с баща.

Макар и ролите да са неустановени,

ти си моя сбъдната бленувана мечта!

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.