Младежи от приемни семейства се събраха в Хага

В рамките на четири дни преди време в Хага се събраха 20 младежи от различни европейски държави – Ирландия, Норвегия, Холандия, Естония, Австрия, Хърватска, Малта, България.

декември 17 2008

В рамките на четири дни преди време в Хага се събраха 20 младежи от различни европейски държави – Ирландия, Норвегия, Холандия, Естония, Австрия, Хърватска, Малта, България. Специалното на тази група беше, че това са млади хора, които са живели разделени от своите истински родители – прекарали са живота си в приемни семейства или в домове за деца. Всички те членуват в неформалната група Power 4 Youth. Целта на срещата беше през погледа на порасналите вече деца и чрез опита им да бъдат дадени идеи за подобряването на живота на онези, които растат разделени от биологичните си семейства.

Уикендът за всички беше дълъг, емоционален и изтощителен. В тези часове всички се сблъскаха с 20 различни съдби и лични истории. „Във всички тези млади хора аз видях много изживяна болка и страдание. И въпреки това никой от тях не показа отчаяние или демотивация”, споделя Хава Турсун, която е българско момиче, настанено в приемно семейство. Според нея тази среща ще остане запомняща се, защото тя даде своя резултат – помогна на други чрез личния опит. Освен това личното послание сближи и мотивира младите хора да бъдат активни след това.

Всички представители на отделните страни направиха своите планове, в които описаха дейностите, които ще предприемат, за да популяризират алтернативата на домовете – приемната грижа. Други поставиха фокуса върху подобряване на грижата за децата в приемни семейства. Накрая всички млади хора се обединиха около искането националните правителства да осигурят възможност за развитието на приемната грижа, но и да не пропускат да насърчават помощта за децата на приемните родители и приемните родители, която да продължава и след настаняването.
„Срещата с тези хора, събрани от различни краища на Европа, остави в мен следа. Аз научих няколко много ценни урока – осъзнах, че не е нужно да бягам от същността си и да крия своята история, защото тя може да помогне на друг”, сподели Хава след срещата. Благодарение на младежката инициатива българското момиче участва в разработването и провеждането на кампания за набирането на приемни родители. Тя без колебания и притеснения разказа своята история, за живота си в дом и за своето приемно семейство. Хава стана един от най-обичаните от журналистите в България млад човек.

Българските участници изпълниха обещаното по време на Power 4 Youth срещата. В резултат на тяхната инициатива и с подкрепата на всички социални работници на фондация „За Нашите Деца” България има нови 40 кандидати за приемни родители, а в момента 5 семейства започнаха процедурата.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.