На Бабинден Богдан и майка му се срещнаха с лекарка-благодетелка

януари 21 2016

Цвете, пита, кърпа и сапун, както повелява традицията, получи неонатологът д-р Диана Аргирова в Деня на родилната помощ от екипа на Център „За деца и родители“ в Пловдив на фондация „За Нашите Деца“. Изненадата, която направи този Бабинден различен за нея беше срещата с майка и бебето й, което преди година и три месеца е можело да бъде изоставено.

„Вълнувам се“, сподели д-р Аргирова на импровизираната церемония в сградата на Центъра. През 2008-ма година в родилното отделение на МБАЛ Пловдив екипът на ЦОП започва точно с нея съвместно сътрудничество за предотвратяване на изоставените деца още в родилен дом. „Дотогава изоставените след раждане бебета се настаняваха в дом. Днес в резултат на общите ни усилия мога да кажа, че все по-малко майки решават да оставят децата си“ , коментира Аргирова. „Според статистиката за миналата година в неонатологичното отделение на МБАЛ Пловдив от двайсетина сигнала за бебета в риск от изоставяне, не повече от 7-8 не са си тръгнали с майките от родилното“, споделя тя. Те обаче са били настанени в приемни семейства, обяснява неонатологът и подчертава, че за нея самата работата по превенция на изоставянето не спира да добавя емоция, защото след като бебето остане при майка си, екипът проследява съдбата му.

Цветелина, с която д-р Аргирова се видя на Бабинден, е на 33 години и за нея Богдан е трето дете. „Като влязох да раждам, мислех да го оставя. Но като се появи Мартин от Център „За деца и родители“, за една седмица ме убеди да си взема детето. Намери майка ми, която беше против да го задържа, говори с нея. Уреди всичко. Сега съм много щастлива, не знам как щеше да бъде, ако бях оставила Богдан“, споделя Цвети.

От преодоляване на причините, които са я карали да мисли за изоставяне на бебето си и подкрепа за него, през тази година екипът на Центъра е разширил помощта си за самата нея, както и за второто й дете – 7 годишното неподвижно момиченце Николина.

„Благодарение на нас Николина получи рехабилитация, започна училище в „Стефан Караджа“, както и посещения на Дневен център за деца с увреждания. Осигурени бяха всички принадлежности, които години наред са се полагали за него по закон, но семейството не е съумяло да задвижи като получаване, а именно – декубитационен дюшек, тоалетен стол, декубитационна възглавница. А на майката, която е с епилепсия, помогнахме за контакт с медицински специалисти, които й предписаха нова терапия за болестта. Тя повлия припадъците и й позволи свобода по отношение грижите за детето“ – обясни още за случая Фиона Зайкова, ръководител екип „Социална работа“ в Център „За деца и родители“ на фондация „За Нашите Деца“.

„Ще продължим да оказваме подкрепа на това семейство, защото за нас е изключително важно, че сме съумели да съхраним връзката между майката и децата й“ – категорична е Диана Крекманска, ръководител на ЦОП. По нейни думи, ако миналата година Центърът е предотвратил изоставянето на 46 бебета в родилно отделение, през 2016-та екипът му е готов да работи още по-отдаден на каузата да няма изоставени деца.

Д-р Аргирова дари питата, която получи в сградата на ЦОП, на Цветелина с пожелания да се грижи все така добре за малкия Богдан, сестричката му и най-голямото дете, което е в 4-ти клас. А екипът на Центъра я изпрати с думите, че винаги може да разчита на подкрепата им.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.