Никога вече нито едно дете няма да посреща Коледа в ДМСГД „Св. София“, последните две деца напуснаха дома

декември 23 2016

В самото навечерие на Коледа сме изключително развълнувани да съобщим, че точно седмица преди най-светлия от всички празници последните две деца, които живееха в ДМСГД „Св. София“, напуснаха дома,. Те и останалите 19 дечица на възраст между 0 и 9 години, които в началото на 2016 г. получаваха институционална грижа там, вече живеят в сигурна и уютна семейна среда, това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на фондация „За Нашите Деца“ г-жа Иванка Шалапатова.

По този начин успешно приключи първият етап от проект „Пътят към семейството“, в който повече от година екипът на Фондация „За Нашите Деца“ влага много усилия и емоции. Особено сме щастливи, че вече няма да се налага нито едно дете да прекарва вълшебните дни около Коледа в тихите стаи на дома, без да усети и частица от топлината и радостта, която този празник носи за всички нас вкъщи. Един от най-хубавите подаръци за нас е фактът, че вратите на институцията ще останат окончателно затворени след като и последните две бебета го напуснаха в през тази седмица.

Това се случи и благодарение на ангажимента на екипите на ДМСГД, Отдела за закрила на детето на Дирекция „Социално подпомагане  – Възраждане“ в София, Министерство на здравеопазването и Столична община, които работиха заедно с нас за закриването на институцията. Всички ние се стремяхме към това да подготвим децата за важната промяна, така че те да получат най-подходящата алтернативна грижа и преходът към нея да бъде максимално плавен. Оценихме индивидуалните потребностите на всяко от децата и за всяко направихме план за подкрепа. Инвестирахме и в това да подготвим новата среда да посрещне децата по най-добрия начин като ползвахме за ориентир нуждите им.

В резултат на тези усилия седем от децата ще бъдат на Коледа заедно със своите нови семейства на осиновители, а едно 8-месечно момченце чака запознанството си с новите си родители в приветливата атмосфера на Детската къща на Фондацията, където е временно настанено. Други шест деца бяха настанени в приемни семейства, които Фондацията подкрепя чрез своята програма за приемна грижа. Седем момчета и момичета с особено тежки увреждания и усложнено здравословно състояние, които според оценките в момента се нуждаят от специализирана подкрепа, бяха настанени в резидентни услуги, в които се предоставя постоянна медицинска грижа.

Работихме много за едно малко момиченце с увреждания да се върне в биологичното си семейство, но за съжаление това не се случи. Сега то ще прекара празника заедно с другите дечица от ДМСГД в център за настаняване от семеен тип, но нашата работа по този наистина труден случай ще продължи. Надяваме се скоро детето да се прибере вкъщи.

Радост е за нас да получаваме толкова добри новини около момченцата и момиченцата, които живеят в приемни семейства! Те са видимо променени и много по-усмихнати, всеки ден научаваме от нашите социални работници, че някое от тях постига свой малък успех, който е всъщност огромна крачка за развитието му – децата се изправят сами, правят първите си крачки. Толкова много са и новите преживявания, срещите с новите вкусове и усещания, подаръците и най-безценното – постоянното внимание на самоотвержените приемни родители, които поеха отговорността на нелеката грижа за децата, които са прекарали част от живота си в специализирана институция и носят белезите от това.

Фондация „За нашите деца“ ще продължи да подкрепя всички деца и на новите места, където живеят. За всяко от тях сме предвидили необходимите му консултации със специалисти, помощни средства и консумативи, но и много дейности, стимулиращи развитието, срещи с други деца и, разбира се, празници. Наш ангажимент е да следим промените в състоянието и промените при децата през следващите две години, така че да можем да реагираме на време, когато нуждите им се променят.

Този проект доказва, че има семейства, готови да поемат нелеката задача и отговорност да дадат любов, шанс за развитие и детство на дете, отхвърлено не само  от собствените си биологични родители, но и от обществото като цяло. При добра информираност и подкрепа от различни институции и доставчици на социални услуги и не на последно място от хора, осъзнали с гражданска позиция, които да осигурят необходимата емоционална и финансова помощ, тези семейства могат да опровергаят мисленето, че отглеждането на дете с увреждане вкъщи е мисия невъзможна.

В следващия етап на амбициозния ни проект „Пътят към семейството“ нов живот ще дадем и на сградата на ДМСГД, там през 2017 г. ще изградим съвсем нов Комплекс за ранно детско развитие, който ще осигурява възможности на семействата с деца с трудности в развитието или с увреждания, да се научат как не просто да се грижат за детето си, а и да стимулират развитието му. Така повече деца ще остават у дома и ще развиват пълния си потенциал, заобиколени от любовта на семейството си. Комплексът за ранно детско развитие ще бъде опора и на приемните семейства в София и региона.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.