Още едно бебе остана в семейството си и не постъпи в социален дом

Малкият Димитър се ражда „под щастлива звезда”. Това казва за него майка му Калина.

декември 19 2012

Малкият Димитър се ражда „под щастлива звезда”. Това казва за него майка му Калина. Днес Митко можеше да бъде в социален дом за бебета и малки деца до 3 години и да живее без грижата и любовта на родното си семейство, ако в първите дни след раждането му не се беше появила София Колева, социален работник във фондация „За Нашите Деца”.

София се среща с Калина в една от големите акушеро-гинекологични болници в София малко след раждането на Димитър. Калина взема решение да изостави детето си още по време на бременността си, тъй като преценява, че няма да се справи финансово с издръжката на двамата си синове в тийнейджърска възраст и бебето, което е на път. Тя не получава никаква подкрепа и от майка си, която също е на мнение, че детето трябва да бъде изоставено. След като се среща със София и разбира какво ще се случи със сина й и каква подкрепа може да получи от детския център на фондация „За Нашите Деца”, Калина променя решението си. Майка й също променя нагласата си към бебето.

В момента Митко се радва на любовта, вниманието, закрилата и щастието да бъде с родното си семейство. А Калина днес получава помощ в отглеждането на бебето от майка си и от двамата си по-големи синове, както и емоционална, психологическа, социална и материална подкрепа от специалистите на Центъра за обществена подкрепа „Св. София” към фондация „За Нашите Деца”.

През първите девет месеца на 2012 г. благодарение на усилията и работата на екипите на фондация „За Нашите Деца”, 150 деца не бяха настанени в институция, а останаха със семействата си. От януари до септември 2012 г. експертите на фондацията работиха за предотвратяване на изоставянето на 138 деца под 3 годишна възраст, като 94 са случаи на новородени бебета.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.